szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A novemberi amerikai elnökválasztást megelőző héten már semmilyen új hirdetést nem lehet majd közzétenni a Facebookon. A vállalat ezzel igyekszik elejét venni a befolyásolási kísérleteknek.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Új szabályt hozott a Facebook a közelgő amerikai elnökválasztás miatt: a novemberi voksolást megelőző héten nem lehet majd új hirdetéseket vásárolni, illetve közzétenni az oldalon. A The Washington Post szerint ez az első alkalom, hogy a társaság korlátozza az Egyesült Államokban megjelenő politikai reklámokat.

A szigorítás oka a befolyásolási kísérletek minimalizálása, melyek továbbra is komoly problémát jelentenek a közösségi média világában. 2016-ban a Facebook komoly hibát vétett azzal, hogy nem ellenőrizte eléggé a felületén megjelenő hirdetéseket, melyek közt félrevezető tartalmak is szerepeltek. Az óvatos becslések szerint a főleg orosz felhasználók által finanszírozott bejegyzések csak a Facebookon 126 millió amerikaira lehettek hatással.

Mark Zuckerberg Facebook-vezér korábban többször kijelentette, hogy tanultak a 2016-os eseményekből, és ma már egész más módszerrel felügyelik a politikai tartalmú posztokat. Ennek része a most bejelentett szigorítás is. Teljes védelemről ugyanakkor továbbra sem beszélhetünk: Zuckerbergék ugyanis csak az új hirdetéseket nem engedik majd közzétenni,

a folyamatban lévő kampányok mennek tovább.

A vállalat emellett minden olyan posztot megjelöl majd, amely az eredmények torzításának tűnik. A felhasználókat ilyenkor automatikusan a Reuters által fenntartott hivatalos oldalra irányítják, hogy ne egy Facebook-posztból vonjon le következtetéseket a szavazó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Civilek arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot

Civilek arra kérik a kormányt, hogy hosszabbítsa meg az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot