szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három videóval és egy infografikával hívja fel a tudatos médiafogyasztásra a hazai internetezők figyelmét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szervezet azt is megmutatja, miről ismerhetők fel a legkönnyebben az álhírek.

Az NMHH a tavalyi év végén készített felmérést, hogy kiderüljön, a hetente legalább egyszer internetezők hol és hogyan futnak bele az álhírekbe. Az önbevalláson alapuló adatok akkor azt mutatták, az internetezők fele találkozott már ilyen tartalmakkal

A hatóság összegzése szerint a legalább 16 éves hazai internetezők 53 százaléka saját bevallása szerint látott már álhíreket, elsősorban közösségi oldalakon – 47 százalékuk nyilatkozott így –, 23 százalékuk pedig másfajta weboldalakon. A megkérdezettek 60 százaléka belefutott már valamilyen károsnak mondott tartalomba az álhírektől és a pedofil tartalmaktól a rasszista, terrorizmusra vagy erőszakra buzdító anyagoktól a drogfogyasztásra ösztönző tartalmakig, mindezek közül pedig az álhírekre vonatkozott a leggyakoribb említés.

[Élesíti fegyverét a Microsoft: lepontozza a videókat, aztán megmutatja, melyik lehet kamu]

Mivel az álhírek gyakran az érzelmekre hatva próbálnak manipulálni, még az általában körültekintő, felkészült olvasóval is előfordulhat, hogy hirtelen felindulásból megoszt egy-egy ilyen hírt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezért a felmérés apropóján most egy új kampányt indított, hogy az internetezők minél könnyebben fel tudják ismerni az álhíreket.

Az NMHH három olyan videót tett közzé a weboldalán, amely a sietős hírolvasás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Emellett egy infografikát is összeállítottak, azokat a pontokat magyarázzák el, amelyeket hasznos ellenőrizni egy hír olvasásakor, de megosztása előtt mindenképp. Ilyenek például: az oldal neve, a poszt szövege, a kép forrása, a szerző vagy maga a hatásvadász cím is. Az aloldal három további infografikát is ajánl az álhírkérdés alapvető tudnivalóival, és kapcsolódó cikkeket, például az ál-dokumentumfilmekről vagy az ún. clickbait-jelenségről, melyeket az NMHH Bűvösvölgy nevű médiaértés-oktató központjainak munkatársai készítettek.

©

A kampány szeptemberben, elsősorban közösségi felületeken zajlik, ahol és ahonnan maguk az álhírek is terjednek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabálysértés lett Erzsébetvárosban, ha egy taxiban túl hangos a zene

Szabálysértés lett Erzsébetvárosban, ha egy taxiban túl hangos a zene

A vidéki turizmus rekordokat döntött, a fővárosinak erre az évre leáldozott

A vidéki turizmus rekordokat döntött, a fővárosinak erre az évre leáldozott

Kiütötték otthon a Manchester City-t

Kiütötték otthon a Manchester City-t