szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft Video Authenticator néven mutatta be azt a fejlesztését, ami segít a felhasználóknak meggyőződni arról, hogy valódi vagy kamu videót látnak-e.

Az álhírek elleni küzdelem egyik legfontosabb része, hogy képesek legyünk felismerni, mikor látunk valódi deepfake technológiával készült videót – vagyis olyat, amikor egy algoritmus segítségével olyasmit mondatnak el egy adott személlyel, például egy politikussal, amit valójában sosem mondott. Hogy milyen meggyőző tud lenni egy ilyen felvétel, azt jól mutatja az az anyag, amit tavaly Mark Zuckerbergről készítettek.

Mivel az emberi – és főleg a laikus – szem számára szinte felismerhetetlen a deepfake a valódi videótól, ezért fontos, hogy ebben gépi segítség is rendelkezésre álljon. A Microsoft most – nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt – egy új fejlesztéssel állt elő, ami az újságírók és a kampányban dolgozó emberek munkáját is jelentős mértékben megkönnyítheti. A Reality Defender 2020 kezdeményezés részeként megjelenő Microsoft Video Authenticator segít detektálni a kamu videókat: képkockáról képkockára halad az elemzéssel, majd pontozza a látottakat aszerint, hogy mennyire lehet valós a felvétel.

Emellett a redmondi fejlesztők készítettek egy olyan eszközt is, amit használva a redmondi cég Azure felhőszolgáltatása segítségével a videók készítői tanúsítvánnyal láthatják el a felvételeket. Ezt "kiolvasva" a nézők megbizonyosodhatnak arról, hogy valódi-e a tartalom. Hogy ez utóbbi eszközt közzéteszi-e a Microsoft, egyelőre nem tudni.

A Microsoft elismeri, az új eszköz még nem tökéletes, de ígéri, hogy a jövőben folyamatosan fejlődni fog az algoritmus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát