szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel talán meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat – írta a Növekedés.hu. A biológus magabiztos, de egyelőre sok a "ha".

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a lapnak azt mondta: ha minden a tervek szerint halad, már az év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

Baranyi szerint míg az új típusú koronavírust az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel legyőzi, kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel. Ezt pedig nem a vírus, hanem az az abnormálisan erős immunválasz, az úgynevezett citokinvihar okozza, elsősorban az idősek és a krónikus betegek szervezetében. Baranyi állítja, infúziós terápiájának első kísérleti eredményei azt sugallják, hogy meg lehet vele gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.

A terápia során aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe – olvasható a cikkben. Ezek nem mérgezőek, toxikus bomlástermékük sincs, mindössze néhány óra alatt elbomlanak, tehát nem terhelik az immunrendszert, ugyanakkor lefojtják annak túlaktiválódását. Mivel pedig vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni velük szemben rezisztencia.

Baranyi az Egyesült Államokban és Németországban is elindította a terápia szabadalmi eljárását (ez utóbbi az európai uniós bejegyzéshez szükséges), és megkezdte az egyeztetést a magyar gyógyszerhatósággal annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokat már hazánkban végezhesse el.

A közlés tudományos értékét legalábbis nem erősíti, hogy Baranyi Lajos tudományos munkásságának legutóbbi nyomai évtizedesek, és a magyar médián kívül új terápiájáról sem számoltak be máshol, például a nemzetközi tudományos lapokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!