szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórházi kezelések száma 4-5 hét múlva nőhet, rá két hétre pedig már a halálozások száma is – figyelmeztetnek a magyar szakértők.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány legújabb magyarországi szakaszáról tett közzé informatív bejegyzést a Facebookon a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja. A mostani szakasz lényege a csoport szerint, hogy a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti, emiatt a forgatókönyv, legalábbis a kórházi kezelések tekintetében, kedvezőnek tűnhet. Viszont hamar lehűtik a kedélyeket: Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel.

A mostani minta szerintük leginkább a floridai példára hasonlít: a második hullám eltérő természetét és ebből fakadóan eltérő forgatókönyvét már mi magunk is tapasztalhatjuk.

A kutatók szerint a fiatalok fokozott érintettségének egyszerre több oka van:

  • a tesztelési stratégia szélesítése (mára ismert tény, hogy a tünetmentesek/enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában)
  • az idősek elővigyázatosabbak
  • a fiatalok körében terjed jobban (kevésbé elővigyázatosak, a mozgásmintázatuk segíti a terjedést, stb.)

 

©

A pécsi virológusok szerint azonban ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is – legalábbis a külföldi minták ebbe az irányba mutatnak. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk. A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.

Új mutáció? Nem

Több helyen is felmerült a médiában, hogy új mutáns vírusok jelentek meg és a fiatal korosztály ezért lenne kiemelten érintett jelenleg. A pécsi kutatók szerint erre semmiféle tudományos bizonyíték, de utalás sincs.

Amit Európában és hazánkban most látunk a vírus genetikai adatain, nem jelez olyan mutációt, amely bármilyen mértékben is köthető lenne gyakorlati változásokhoz.

A tél közeledtével sem számítanak semmi jóra a szakemberek, mert a vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, ráadásul az aeroszolizált terjedés is alátámasztást nyert.

Az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban a zárt terek felé, általános immunállapota, és az a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike szezonalitást mutat, erősen megkongatja a vészharangot

– fogalmaznak.

A kutatók szerint a fent felsorolt hatások és folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel.

Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre.

Megfertőzhet kétszer a koronavírus?

Néhány eset alapján nem zárható ki teljesen, hogy valaki kétszer is átessen a koronavírus-fertőzésen. A jelenség ugyanakkor továbbra sem nevezhető gyakorinak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Több szakértő szerint meghamisíthatták az orosz koronavírusvakcina-kísérletek eredményeit

Több furcsaság is szerepel abban a tanulmányban, amely a kedden forgalomba került orosz koronavírus-vakcina hatásosságát taglalja – állítják a dokumentumot ellenőrző nemzetközi kutatók. A bírálók egy érzékletes hasonlata szerint a benne szereplő adatok nagyjából azt a képet mutatják, mint ha valaki egy dobókockával többször is pontosan ugyanazt a számsort dobná ki.

Már kubai szivart és rumot sem lehet vinni az Egyesült Államokba

Már kubai szivart és rumot sem lehet vinni az Egyesült Államokba

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Hibridhatározó: ezt tudják az eltérő hibrid-autók

Hibridhatározó: ezt tudják az eltérő hibrid-autók