szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén továbbra is komoly gondot okoznak a szárazság miatt kialakuló futótüzek. Részben ezért, részben pedig az úgynevezett Rayleigh-szórás miatt Oregon államban skarlátvörös lett az ég.

Már több mint 25 helyen pusztítanak erdőtüzek az Egyesült Államok nyugati részén, amit a hirtelen jött szárazság okozott. Oregon államban viszont nem igazán a lángok hökkentették meg az embereket, hanem az, ami utána következett: több helyen skarlátvörös lett az ég.

Az IFL Science szerint a jelenség nem teljesen az erdőtüzekhez kötődik (de persze azoknak is köze van hozzá), hanem inkább az úgynevezett Rayleigh-szóráshoz. Ez esetben egy fizikai jelenségről van szó, ami akkor lép fel, ha a fény a hullámhosszánál sokkal kisebb méretű részecskéken szóródik. Többek közt a Rayleigh-szórás miatt látjuk kéknek az eget napfényben, illetve vörösesnek napnyugtakor vagy napkeltekor. Azonban minél több részecske (vagyis mikroszkopikus vízcsepp és pormolekula) található a légkörben, 

a szórás is annál jobban érvényesül, a színek pedig még intenzívebbé válnak.

Az Oregont sújtó erdőtüzek esetében – nem meglepő mód – a légköri füstrészecskék, illetve azok növekedése okozza a környéket skarlátvörössé festő jelenséget, mivel ezek a részecskék ugyanúgy hatással vannak a fényszórásra. E parányi elemek ráadásul jobban "eltérítik" az eleve rövidebb hullámhosszú kék fényt, mint a nagyobb hullámhosszú vöröset.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz euróig átvállalja az elromlott háztartási gépek javítását Bécs

Száz euróig átvállalja az elromlott háztartási gépek javítását Bécs

Kisebb, olcsóbb laptoppal jöhet ki a Microsoft jövő héten

Kisebb, olcsóbb laptoppal jöhet ki a Microsoft jövő héten

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében