szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schmall Rafael és Tóth Bence is díjat nyert a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.

Az Ember és az űr nevet viselő kategória első helyét szerezte meg fotójával Schmall Rafael a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, az Insight Investment Astronomy of the Year pályázaton.

A Zselici Csillagpark munkatársa asztrofotós körökben jól ismert, kapott már elismerést a NASA-tól és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját. Képeiből az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg a csillagparkban.

A greenwichi királyi múzeum által szervezett versenyen a Technológia börtönében címet viselő képe nemcsak bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet.

©

A hosszú expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak. Ezek az űreszközök gombamód szaporodnak bolygónk körül. Csak az Elon Musk nevével fémjelzett Starlink több mint tízezer darabot tervez pályára állítani és nem ők az egyetlenek. A műholdak szabad szemmel ugyan nem érzékelhetőek, de kellően nagy számban mérhetően megemelik az égbolt fényességét.

Hiába építünk jelentős költséggel egyre nagyobb és profibb csillagászati távcsöveket, a műholdak miatt zajosabbá váló égbolt megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a tudományos kutatásokat. A zavaró hatások nemcsak a kutatóknak okoznak kellemetlenséget, a csillagokat pásztázó amatőrök is kénytelenek szembesülni velük.

Tóth Bence  a Waves című képével a Sir Patrick Moore Prize for Best Newcomer kategória 1. díját nyerte el. Fotója Galaxisunk egy ionizált hidrogénből álló zónájának kavargó részletét bemutató un. mélyég felvétel.

A verseny történetében 2012-óta egy évet leszámítva minden évben született magyar győzelem. 2019-ben Francsics László abszolút győztes lett, aki azóta az Insight Astronomy Photographer of the Year zsűritagja.

Itt olvasható a verseny hivatalos eredménye és a díjazottak méltatásai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
542,6 milliárd forint - ismét megugrottak a Szerencsejáték Zrt. bevételei

542,6 milliárd forint - ismét megugrottak a Szerencsejáték Zrt. bevételei

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?

Újabb tervekkel állt elő Matolcsy, hogy évi 20 ezerrel több magyar szülessen

Újabb tervekkel állt elő Matolcsy, hogy évi 20 ezerrel több magyar szülessen