szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft legújabb vállalása szerint tíz éven belül vízpozitívvá válik. Számos lépést tesz ennek érdekében.

Igen ambiciózus célt jelentett be az év elején a Microsoft: ígérete szerint 2030-ra karbonnegatívvá válik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tíz év múlva már elkezdenék kivonni a környezetből a szén-dioxidot, 2050-re pedig annyit távolítanak majd el a levegőből, mint amennyit termékeik és szolgáltatásaik révén az 1975-ös alapítás óta közvetlenül vagy közvetve kibocsátottak. Tavasszal pedig olyan szolgáltatást indítottak, amivel mások karbonlábnyomát is eltüntetnék.

A redmondi cég most újabb ígéretet tett: 2030-ra vízpozitívvá akar válni, vagyis több vizet ad vissza a természetnek, mint amennyit kivesz belőle. Ennek érdekében egy olyan akciótervet dolgozott ki, amely tartalmazza például a vízi élőhelyek helyreállítását, vagy épp a nem áteresztő felületek – például aszfalt – eltávolítását.

©

A Microsoft emellett arra is figyelni fog, hogy kevesebb ivóvizet használjon el. A vállalat új, Szilícium-völgyben épülő campusán az ivóvíz 100 százalékát a megtisztított eső- és szennyvíz adja majd, aminek köszönhetően évente akár 16,2 millió litert is megspórolhatnak. A Microsoft más egységein például a hűtéshez használnak majd tisztított vizet.

A cég emellett olyan nem kormányzati szereplőkkel is együttműködést tervez, amelyek segítenek ivóvizet juttatni oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Nem a Microsoft az egyetlen techcég, amely igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A Google nemrég bejelentette, hogy ledolgozta az összes szén-dioxidot, amit 1998 óta termelt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G7: A vizes vb-t szervező cég volt gazdasági igazgatója saját ismerőseivel kötött milliós szerződéseket

G7: A vizes vb-t szervező cég volt gazdasági igazgatója saját ismerőseivel kötött milliós szerződéseket

Öt év szünet után visszatér a képernyőre Amerika "legszavahihetőbb embere"

Öt év szünet után visszatér a képernyőre Amerika "legszavahihetőbb embere"

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést