szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szolgáltató már kábelt is cserélt a walesi Aberhosan nevű faluban, de az internetszolgáltatás továbbra is akadozott. Végül egy spektrumanalizátorral derítették ki, miért.

Több mint másfél éven át tartó különös jelenség okát sikerült megfejteni helyi internetszolgáltatónak az Aberhosan nevű faluban: a helyiek másfél éven át minden reggel 7 órakor azt tapasztalták, hogy megszakad az internetkapcsolat.

A jelenség nemcsak az előfizetőket, az Openreach helyi szolgáltatót is zavarta. Főleg mert a probléma még azután is fennállt, hogy a vállalat szerelői újra cserélték a kábeleket – írja a BBC.

A következő ötletük egy spektrumanalizátor volt, a szakemberek a készülékkel járták a falut, hogy megtalálják az elektromos zajt, ami esetlegesen a problémát okozhatja. Sikerült is beazonosítaniuk a hiba forrását: az egyik helyi lakos régi tévéje okozza a bajt. Amikor az illető bekapcsolta a készülékét, az olyan jelet sugárzott, ami megzavarta az internetszolgáltatást és elérhetetlenné vált a faluban a net – de az összefüggést senki nem sejtette.

Aberhosan
©

A televízió olyan magas frekvenciájú jelet sugárzott, ami elektromos interferenciát okozott más készülékekben.

A tulajdonos kikapcsolta a készülékét, és megígérte, soha többé nem kapcsolja vissza. A szolgáltatás azóta zavartalanul működik a faluban.

Suzanne Rutherford, az Openreach főmérnökének elmondása szerint kisebb-nagyobb mértékben minden elektromos készülék – a lámpáktól a mikrohullámú sütőig bezárólag – zavarja a jelet, ezért fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk, ahol a szabványoknak megfelelő eszközöket árulnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot