szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokszor olyan alkalmazások kerülnek fel az appboltokba, melyek célja, hogy bevételt termeljenek készítőjüknek. Ezt azonban nem mindig tisztességes módon teszik, a terjesztésük pedig kimondottan aggályos is lehet. Kiberszakértők most rá is bukkantak néhány ilyen szoftverre – egy gyermek segítségével.

Egy kislány jelzése után kezdtek nyomozásba az Avast szakemberei, akik több olyan alkalmazást – iPhone-os és androidos appokat egyaránt – azonosítottak, melyek kéretlen reklámokkal szőnyegbombázták azok telefonjait, akik bedőltek és letöltötték őket.

Az Ars Technica szerint a problémás appokat egy TikTok-videó buktatta le: erre figyelt fel a cseh leányzó, aki a gyanús ügy miatt rögtön jelzett a Be Safe Online nevű helyi kiberbiztonsági projekt felületén. (A kezdeményezés célja, hogy a gyermekek az online térben is biztonságban legyenek.) A csehek ezután felvették a kapcsolatot az Avast kiberszakértőivel, akik összesen 11 problémás alkalmazást találtak. Nem ismeretlen apróságokról van szó,

a kártékony alkalmazásokat összesen 2,4 millió alkalommal töltötték le a felhasználók.

A programokban közös volt, hogy nem rendelkeztek igazi funkciókkal, a telepítésük után azonnal eltűnt az ikonjuk, hogy a felhasználó ne akarja olyan könnyen letörölni őket, és később már ötlete se legyen, honnan jöhet az a sok reklám.

A szakértők szerint az alkalmazások népszerű kategóriájú appoknak, jellemzően képszerkesztőknek, háttérkép tallózóknak, illetve zeneletöltőnek álcázták magukat – vagyis tipikusan olyannak, amelyet jó eséllyel mindenki letöltene. A szakértők arra is felfigyeltek, hogy az appokat többnyire a TikTokon és az Instagramon népszerűsítették: sok tíz-, illetve százezer követőjű influenszerek hirdették őket.

A veszélyes appok közül néhány már eltűnt a Google rendszeréből, az Apple boltjában viszont még mindig ott vannak. Ezek azok:

  • ThemeZone - Shawky App Free - Shock My Friends
  • Tap Roulette ++Shock my Friend
  • Ulimate Music Downloader - Free Download Music
  • Shock My Friends - Satuna
  • 666 Time
  • ThemeZone - Live Wallpapers
  • shock my friend tap roulette v

Az első három androidos, a többi iOS-re írt szoftver.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

13 nő „orvosi vizsgálata” miatt áll a bál Ausztrália és Katar között

13 nő „orvosi vizsgálata” miatt áll a bál Ausztrália és Katar között

436 millióért cserélik le a kórházak elavult áramfejlesztőit a járvány miatt

436 millióért cserélik le a kórházak elavult áramfejlesztőit a járvány miatt