szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos teendőkre hivatkozó levelekkel támadják az egészségügyi intézmények infrastruktúráit.

A támadó szándékú e-maileket a szervezet csütörtöki tájékoztatása szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nevében küldik. A levelek tárgyában és a csatolmányokban jellemzően a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos teendőkre hivatkoznak. A levéltörzsben valódinak tűnő, korábbi levelezésre való hivatkozással próbálják meg elérni a csatolmány megnyitását. Több esetben előfordult, hogy egy-egy ilyen e-mail több különböző formátumú csatolmányt is tartalmazott. A levelek aláírásmezőjének tartalma szintén teljesen valósághű – tették hozzá.

Az intézet szerint a kiberbűnözők az Emotet nevű malware-rel támadnak, „egy fejlett, moduláris banki trójaival, amely elsősorban a banki szektort célzó kártevők terjesztőjeként vált ismertté”, banki adatok lopására szakosodott, ám az újabb változatai – a különböző letölthető modulok révén – szinte bármilyen más káros tevékenységre alkalmasak, így személyes adatok ellopására vagy zsarolóvírus telepítésére is.

Azt nem közölték, hogy eddig hány intézmény kapott az e-mailekből, vagy hogy volt-e bármilyen következménye a támadásnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

Mindent megért a Google új diktafonja, leírja, sőt szerkeszteni is egyszerű benne

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését