szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Puli Space Technologies szeretné, ha az Aranycsapat emléke az idők végezetéig fennmaradna, ezért a róluk szóló információkat – egy időkapszulába zárva – a Holdra vinnék.

A NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programja révén hamarosan magáncégek által fejlesztett leszállóegységek indulnak a Holdra, az eszközök pedig nemcsak tudományos rakományt visznek magukkal, hanem kulturális-művészeti projekteket, képet, verset és zenét, valamint időkapszulákat. E projekt részese kíván lenni a Puli Space Technologies magyar űrvállalat is, amely egy úgynevezett Téridő plakettet szeretne eljuttatna a szomszédos égitestre.

A Téridő plakett egyfajta gyűjtemény: keramikus mikrofilmeket, illetve ennek alumínium másolatait tartalmazza, rajta több ezer oldalnyi szöveggel. Ez utóbbiakat Hold-jegyzeteknek keresztelte el a Puli, amely úgy tervezi, hogy az Aranycsapatnak is készít ilyet. A jegyzeteken egyenként kétezer karakterben mutatnák be a legendás tizenegy fontosabb mérkőzéseit, edzőit és a játékosokat. A munkában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Aranycsapat Testület is részt vesz.

A Hold-jegyzetek egyik részét a Memory of Mankind (MOM) nevű időkapszulában helyezik el, Európa legrégebbi sóbányájának mélyén, Hallstattban. Az alumínium Téridő plakett viszont a NASA 11 tudományos műszerével együtt a Holdig utazna. Ebben az Astrobotic cég Peregrine nevű leszállóegysége nyújt segítséget.

“A mérnökök, tudósok nem csak a műszaki/tudományos feladatok megoldásán dolgoznak, ugyanúgy szeretnek olvasni, filmet nézni, zenélni vagy kiállításra menni, a történelemmel foglalkozni, mint bárki más. Ezért is dolgozunk holdjárónk és NASA-díjnyertes vízszimatoló szenzorunk fejlesztése és Holdra juttatása mellett egyedi időkapszula projektünkön, és biztos vagyok benne, hogy a Téridő plakett sikere hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarország is beléphessen azon országok nagyon szűk csoportjába, akik képesek egy másik égitest elérésére, és részt vehetnek a Hold erőforrásainak hasznosításában, egy új, innovációra építő gazdaság kialakításában” – fogalmazott Pacher Tibor, a Puli Space vezetője.

Az Aranycsapat Holdra jutását egy közösségifinanszírozás-kampánnyal is lehet támogatni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben