szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Brit kutatók közös tanulmánya ábrándította ki a reménykedőket.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A védőoltás önmagában kevés a Covid-19-járvány megállítására - erre a következtetésre jutott egy tudóscsoport, amelyet a brit Royal Society kért fel a perspektívák elemzésére. A lényeg: a társasági élet bizonyos korlátozására azután is szükség lesz, hogy megkezdődik a tömeges oltás - legkorábban jövő tavasszal.

"Az egyik fő probléma az, hogy megkezdődik az oltóanyag előállítása, mielőtt a kísérletek véget értek volna - hangsúlyozza a csoport egyik vezetője, aki a Guardiannek nyilatkozott. Nilay Shah professzor, aki az Imperial College London vegyészmérnöki tanszékének vezetője elmondta: márciusra lesz oltóanyag, de kérdés, hogy milyen? Mivel nagy verseny folyik a gyógyszergyárak között, ezért nem lehet tudni, hogy mennyire tartják be a szükséges ellenőrzési periódust, amelynek során le lehet mérni az oltóanyag valódi hatékonyságát. Ám még abban az esetben is, ha az oltóanyag hatékonynak bizonyul, egy évnek kell eltelnie, amíg a lakosság nagy része megkapja az oltást. Kezdetben ugyanis néhány társadalmi csoport elsőbbséget élvez - az oltóanyag pedig minden bizonnyal csak korlátozottan áll rendelkezésre.

"Kevés oltóanyag állítja meg önmagában a járványt" - ezt hangsúlyozza a jelentés társszerzője. Charles Bangham professzor az Imperial College London immunológiai tanszékét vezeti. Szerinte az oltóanyag csökkentheti a betegség súlyosságát és a járvány fertőzőképességét, de nem szünteti azt meg teljes mértékben.

Az időseket nem védi a védőoltás?

A jelentés megállapítja, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban: vajon a Covid-védőoltás mennyire hatékony a különböző társadalmi csoportok esetében? Egyes szakértők szerint az idősebb generációt, amelyet különösen fenyeget a vírus, nem védi meg a betegségtől teljes mértékben a védőoltás. Ez nemcsak az idős nemzedék számára probléma, hanem az egész társadalom nyájimmunitására hatással lehet. A tömeges védőoltás célja ugyanis az, hogy kialakuljon egy nyájimmunitás, vagyis a teljes társadalom védetté váljon a koronavírussal szemben. Ha viszont az oltóanyag az idősebbek számára nem elég hatékony, akkor ez a nyájimmunitás jóval lassabban alakul ki, vagy egyáltalán létre sem jöhet.

Van még egy probléma: Nilay Shah szerint tízszer gyorsabb oltóprogram kell, mint influenza esetében. A professzor hozzáfűzte, hogy a világon több milliárd oltóanyagra lesz szükség, melynek egy részét mélyhűtőben kell tartani. Sok országban azonban nincsenek meg ehhez a szükséges kapacitások. A fejlettebb országokban pedig a szakképzett egészségügyi személyzet hiánya okozhat gondot. Az oltás beadásához többezer jól képzett egészségügyi dolgozóra lesz szükség, akik rohamtempóban végzik a munkát - ugyanakkor mégiscsak biztonságosan.

Mi van azokkal, akik nem kérik a védőoltást?

Elon Musk dollár milliárdos, a Tesla főnöke a nyilvánosság előtt kijelentette: sem ő, sem pedig a családja nem fogja beadatni magának a védőoltást, mert úgy érzik, ők nincsenek a veszélyeztetett társadalmi csoportban. Feltehetően sokan osztják ezt a véleményt. Mit lehet tenni ez ellen? Mindenekelőtt el kell oszlatni a közvélemény bizalmatlanságát - fejtegeti a birminghami egyetem virológusa. Zania Stamataki szerint "meg kell győzni az embereket arról, hogy a Covid-védőoltás hatékony. A gyors előállítás érdekében nem rövidítettek a kisérleti időszakon, ezért az oltóanyag biztonságos."

A brit kormány kissé ingerülten reagált a tudósok véleményére mondván: ők mindent megtesznek a gyors és hatékony oltási kampány érdekében. Folyamatosan képezik az egészségügyi dolgozókat arra, hogy szakszerűen vehessenek részt a Covid-védőoltás kampányban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi