szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A The Seed Company egy egyszerű, hagymákat ábrázoló hirdetést szeretett volna közzétenni a Facebookon, de az oldal algoritmusa nem engedte. A Facebook rendszere túlszexualizált tartalomnak látta a zöldségeket.

A Facebook hirdetéseket ellenőrző algoritmusa fontos eszköz a moderátorok számára, hiszen ezzel akadályozzák meg, hogy az oldalra oda nem illő képek kerüljenek fel. A szoftver azonban hajlamos hibázni, ennek következményét pedig az újfundlandi The Seed Company is megtapasztalhatta: a cég egy hagymamagokról szóló hirdetést szeretett volna feladni, de az algoritmus túl erotikusnak vélte a reklámhoz társított, vöröshagymákat ábrázoló képet – írta a BBC.

A különös esetnek egy egész bejegyzést szentelt a cég, az elutasított (törölt) hirdetést is megmutatva. Az ehhez társított fotón egy kosárnyi, egyébként Walla Walla fajtájú hagyma látható, más nincs is rajta. Ugyanakkor a Facebook algoritmusa valamiért női melleket, esetleg feneket nézett ki a képből, illetve a rajta lévő, egymáshoz szorosan tapadó hagymákból. Így nem is engedte kitenni a reklámot.

Mivel a hirdetés egyáltalán nem volt szabályokba ütköző, a Seed fellebbezett a döntés ellen. A Facebook viszonylag gyorsan reagált, és miután meggyőződtek róla, hogy a szoftver hibázott, elnézést kértek, és visszaállították a posztot. Meg Sinclair, a Facebook kanadai sajtófőnöke azt mondta: az algoritmus főleg a meztelenség kiszűrése miatt hasznos, és úgy tűnik, még a hagymák gömbölyded formájában is talál valami túl erotikusat.

Ennél valamivel nagyobb visszhangot generált egy két évvel korábbi eset, amikor a szoftver cenzúrázott egy Jézusról közölt képet, mert az alakon nem volt ing. Egyébként az oldalt kitaláló Mark Zuckerbergnek is van ilyen szűrője: a Facebook-főnök egy 12 fős “sereget” tart fenn, akik nagy gondossággal szűrik a bejegyzéseihez érkező kommenteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!