Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Nemcsak egy sportesemény, hanem a magyar nemzeti identitás része a Telekom szerint az angol–magyar meccs, amelynek felvételét digitálisan felújított formában teszi közzé a vállalat. A gólokat ki is színezték.

Bár napjainkban látnánk minél több ilyen mozdulatot – mondta Bozsik Péter a Magyar Telekom péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, ahol a vállalat közölte: megbízásából elkészült a magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-i mérkőzésének digitálisa felújított változata.

A mérkőzést akkoriban rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők, mivel a hazai televíziózás elindulására egészen pontosan még 55 napot várni kellett.

A sajtóeseményen Szabó Béla, a Magyar Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgatója elmondta: mivel az akkori technológiával nem tudták megoldani, hogy egyszerre biztosítsanak élő közvetítést és rögzítsék is a mérkőzést, ezért a felvételt a BBC úgy készítette, hogy egy kamerát helyeztek egy régi, katódcsöves televízió elé. Ezen az anyagon dolgoztak három hónapon át a szakemberek, akik aprólékos munkával újították fel a képsorokat. A gólok a digitális felújítás mellett színezést is kaptak, a budapesti Melon FX munkatársainak

egyetlen másodperc kiszínezése egy ember egy napi munkájába került.

Az elkészült felvételt a meccs évfordulóján, november 25-én mutatja majd be a Super TV2. Az este hat órakor kezdődő „közvetítés” kommentátora Matuz Krisztián lesz.

A felvétel az adást követően három hónapig lesz elérhető a Telekom Videótékában. Az eredeti felvétel a BBC tulajdona, de Szabó Béla szerint már folynak a tárgyalások arról, hogy a digitálisa felújított verzió később is megtekinthető legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett