szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A káros transzzsírsavak kiiktatása az élelmiszerekből több ezer szívbetegség miatt bekövetkező halálesetet akadályozna meg – közölték ausztrál kutatók, akik az országbéli helyzetet vizsgálva jutottak erre az eredményre.

A George Institute for Global Health közegészségügyi kutatóintézet által végzett kutatás szerint ha betiltanák a szívbetegségek kialakulásának egyik jól ismert kockázati tényezőjét, a transzzsírsavakat, az emberéleteket mentene meg és pénzt spórolna Ausztráliának.

A modellezésen alapuló vizsgálat szerint a tilalom az első tíz évben mintegy kétezer halálesetet és 10 ezer szívrohamot előzne meg és mintegy 42 ezer szívbetegség okozta halálesetet akadályozna meg a felnőttek esetében a tilalom kezdetétől addig számítva, míg a jelenlegi felnőtt populáció minden tagja meg nem hal vagy el nem éri a 100. életévét. (A számok a 24,5 milliós lakosságú Ausztráliára vonatkoznak, ebből kiindulva lehet – ha nem is egészen egyszerű osztással/szorzással – vetíteni más országokra is az eredményt.)

Az egészségügyi kockázatok ellenére az ausztrál jog nem kötelezi a helyi élelmiszergyártókat a transzzsírsavak kiiktatására, az érvelés szerint ugyanis ez mind az ausztrál kormány, mind az élelmiszeripar számára túl költséges lenne. Az új kutatás kimutatta, hogy egy ilyen tilalom bevezetése jóval kevesebb pénzbe kerülne, mint amekkorák a becslések szerint a szívbetegségekhez kapcsolódó egészségügyi ellátás költségei tíz éven át és azon túl.

[Megrövidíti az életet az egyik legfelkapottabb étrend]

Bár meglehetősen nehéz elkerülni a transzzsírsavakat, a kutatást vezető Matti Marklund, a George Institute for Global Health munkatársa szerint az ausztrál fogyasztók minimalizálhatják ezek bevitelét az összetevők alapos tanulmányozásával vásárlás előtt. "Azok a termékek, amelyek részben hidrogénezett zsírt vagy részben hidrogénezett növényi olajat tartalmaznak, nagy valószínűséggel tartalmaznak transzzsírsavakat" – mondta Marklund.

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet rendszresen hívja fel a figyelmet a magyar lakosság transzzsírsav-bevitelének csökkentésére. Tájékoztatásuk szerint a transzzsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, kedveznek egyes gyulladások, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is, így a transzzsírsav fogyasztásból eredő egészségügyi kockázat mértékének csökkentése, illetve az élelmiszerek transz-zsírsav mennyiségének kontrollja prevenciós feladat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudomanyás kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!