szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutyák szaglása olyannyira kiváló, hogy a szervezetben megbúvó koronavírust is képesek felismerni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az utóbbi időben zajlott vizsgálatok megerősítették a kezdeti feltételezéseket, és ma már egyre szélesebb körben elfogadott tény, hogy a kutyák is képesek felismerni a koronavírusos betegeket. A The Sunday Times oldalán megjelent beszámoló szerint a kutyák orra olyannyira érzékeny, hogy megfelelő kiképzés esetén a hagyományos PCR-teszteknél is hatékonyabban dolgoznak.

A portál cikkében idézik egy nő esetét, akinél PCR-tesztet végeztek, és amelynek eredménye negatív lett. A kutyák viszont azt jelezték, hogy az alany nagy valószínűséggel pozitív, vagyis a szervezetében már ott van a vírus. A nőnél pár nap után már a jól ismert tünetek is jelentkeztek, és beigazolódott, hogy a kutyák jól szimatolták ki a kórt.

A koronavírus úgy működik, hogy a szervezetbe kerülve csupán néhány nap után kezd szaporodásnak. Ha valakit ebben a periódusban tesztelnek, előfordulhat, hogy fals negatív eredményt ad. Azaz: bár a testében már jelen van a kórokozó, a vizsgálat mégsem “látja”. Ebből pedig az következhet, hogy a pácienst – tévesen – egészségesnek minősítik.

A kutyák ezzel szemben sokkal pontosabbak, és abban a szakaszban is érzékelik a vírus jelenlétét, amikor a hagyományos PCR-tesztek valószínűleg hibás következtetésre jutnának.

A kutyákat egyébként nem engedik a betegek közelébe, a vizsgálat teljesen más módon zajlik: a pácienseket előbb arra kérik, hogy egy ronggyal törölgessék át a bőrüket, melyet ezután az állatok elé helyeznek, hogy megszagolhassák azt. Ha a kutya mozgatja a mancsát, vagy lefekszik a rongydarab elé, az a tudósok szerint pozitív mintát jelez.

A The Guardian brit napilap korábban megírta, hogy a Helsinki Egyetem kutatói a város repülőterén kísérleti jelleggel már be is vetették a négylábú Covid-detektorokat: az érkező és távozó utasokat négy kutya, ET, Kossi, Miina és Valo ellenőrzi, akik mind kiváló kiképzésen vannak túl. Az ebeknek a szakértők szerint mindössze 10 másodpercre van szükségük a minta átvizsgálásához, és a kutatók megfogalmazása szerint "szinte 100 százalékos pontossággal dolgoznak". A fenti tanulságok miatt több európai ország is hasonló program indítását tervezi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elege lett a kormány ígéreteiből egy kocsmának, ezért a nyitáson gondolkodik, de óva intették ettől

Elege lett a kormány ígéreteiből egy kocsmának, ezért a nyitáson gondolkodik, de óva intették ettől

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját

Sokadjára halasztják el az új James Bond-film bemutatóját