szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy már lekapcsolt hackerportálról szivárgott ki az a rengeteg adat, melyben feltört weboldalak információit tárolták. Az incidensnek magyarországi érintettsége is van.

A nemrég lekapcsolt “hackerboltból”, a Cit0Day.in-ről származik az a rengeteg felhasználói adat, amely most szabadon kering az interneten – írta a ZDNet. A csomag 13 milliárd felhasználói adatot tartalmaz, melyeket 23 ezer feltört weblapról gyűjtöttek össze a hackerek.

A letölthető fájlcsomag 50 gigabájtos, és még októberben került fel egy orosz hackerfórumra. A fájlokhoz vezető letöltőlink ugyan csak pár óráig működött, de még ez is bőven elegendő volt ahhoz, hogy a kiberbűnözők sokszorosítsák és új módokon terjesszék.

A szakértők szerint a kiszivárgott adatok régebbi hackertámadások során lettek publikusak, illetve azt is sikerült kideríteni, hogy a feltört weblapok nagyobb részt kisebb elérésű, néhány ezer felhasználóval rendelkező portálok voltak.

A 24.hu felfigyelt néhány magyarországi érintettre is: ilyen például a Budapest Metropolitan Egyetem, a Budapest Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem Polimertechnika Tanszékének oldala is. A csomagban szerepel néhány már nem aktív, de ugyanúgy feltört oldal is, köztük a szexbotránya miatt visszavonult győri polgármester, Borkai Zsolt személyes oldala.

A saját fiókunk biztonságát a Have I Been Pwned? nevű weboldalon lehet ellenőrizni, ahol egy-két kattintással kideríthető, feltörték-e már az e-mail címünket. A szakértők egyébként most sem javasolnak mást: ahol csak lehet, használjunk kétfaktoros azonosítást, és minden szolgáltatáshoz másfajta jelszót állítsunk be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Azonnal frissítse a Chrome-ot, több sebezhetőséget is találtak benne

A rendes frissítési ütemtervtől eltérően, soron kívül javították a Chrome böngészőt a Google szakemberei, miután két olyan sebezhetőséget is találtak benne, amelyeket a kiberbűnözők is kihasználhatják. A szoftver új változatát a felhasználóknak is telepíteniük kell.

5 százalékkal esett vissza 2020-ban a német GDP

5 százalékkal esett vissza 2020-ban a német GDP

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon

Csak egy EU-országban drágultak jobban a lakások az elmúlt 10 évben, mint Magyarországon