szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon elsőként sikerült több mint 1000 km/h-s végsebességet kicsikarni egy szupervonatból. A dél-koreai szerelvény egy csőben haladt.

Az úgynevezett hyper-tube technológián alapul a dél-koreai mérnökök új szupervonata, amely a napokban 1019 km/h-val száguldott egy erre a célra kifejlesztett tesztpályán – írja az Interesting Engineering műszaki magazin.

A hyper-tube nem sokban különbözik az Elon Musk nevéhez kötött, hyperloop néven emlegetett technológiától. A vonat ez esetben is egy, a környezettől elzárt, vákuumszerű csőrendszerben halad végig, amely kedvező feltételeket biztosít az ilyen léptékű száguldáshoz.

A szerelvény ott még nem tart, hogy a szélesebb közönség is birtokába vegye. Azonban a vasúti fejlesztésekkel foglalkozó kutatóintézet (Korean Railroad Research Institute, KORAIL) szerint

már 2024-ben sor kerülhet az első kereskedelmi járatok indítására.

A koreai mérnökök szerint a hyper-tube vonatokkal 30 perce lenne csökkenthető a Szöul és Dél-Korea második legnagyobb városa, Puszan közötti most még 3,5 órás út.

November első hetében a hyperloop technika amerikai változatát is tesztelték: a Virgin Hyperloop cég két munkatársa egy 500 méter hosszú tesztszakaszon 172 km/h-s sebességen utazott egy speciális pályán. A végsebesség persze nem ennyi lenne, de egyelőre ezen a szinten kísérleteznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól