szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy különös baleset eredményeként 50 ezer, korábban fogságban tartott lazac került ki az ausztrál vizekbe. Helyi környezetvédők szerint a halak károsíthatják a környezetet.

Kisebb tűz ütött ki hétfőn a Tasmaniában található Huon Aquaculture nevű halgazdaság területén, amely következtében 50 ezer tenyésztett lazac került a vizekbe – írta a The Guardian.

A helyi környezetvédők szerint a lazacsereg potenciális veszélyt jelent az ökoszisztémára, ugyanis károsíthatják azt: a vizekbe kerülő új halak kiszoríthatják az őshonos fajokat, bizonyos állatok pedig éhen halhatnak miattuk. A kritikusok, többek közt a halállomány gondozói viszont úgy vélekednek, hogy a környezetvédők túloznak, és az ügyből semmi baj nem származhat.

A halgazdaság nem tervezi begyűjteni a halakat, mivel a veszteségük elenyésző: az állománynak mindössze 1 százalékát teszik ki a szökevény lazacok. Ráadásul előbb-utóbb úgyis elpusztulnának – vagy a fókák eszik meg vagy halászok fogják ki őket. A telep működtetői egy 2018-as tanulmányra is hivatkoznak, melyben arról írnak, hogy a gazdaságban szaporított lazacok általában nem bántják az őshonos fajokat. A környezetvédők ezzel szemben azonnali vizsgálatot sürgetnek.

A halak egyébként akkor jutottak a vizekbe, amikor a tűz kárt okozott a tárolásukra szolgáló felületben. Hogy mindez hogyan történt, egyelőre nem ismert, csak az, hogy az incidens után a halak nagyobb számban eltűntek a telepről.

A lazacok nagyjából 4 kilogramm súlyúak. Az még nem biztos, hogy pontosan 50 ezer jutott ki belőlük. A halgazdaság működtetője szerint lehetséges, hogy valamivel több egyedről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság