szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM jelentése szerint a hackerek most már nem a kutatólaboratóriumokra összpontosítanak, hanem a logisztikai lánc azon elemére, ami az oltások tárolásáért felelős.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt hónapokban több példát is láthattunk ár arra, hogy a koronavírus elleni védőoltás kutatása finoman szólva sem megy zökkenőmentesen. Amellett ugyanis, hogy a kutatók így is versenyt futnak az idővel, hogy mielőbb legyőzhessük a kórt, a hackerek is nehezítik a dolgukat.

A nyár közepén kiderült, hogy orosz hackerek támadták meg a koronavírus elleni vakcinát fejlesztő központokat, de ugyanezt tették a kínaiak is. Az oroszok ráadásul többször is lecsaptak, novemberben pedig az észak-koreaiak is csatlakoztak hozzájuk. Most, hogy kezd a célegyenesbe érni az egész projekt, lassan elérhetővé válik a vakcina, a hackerek újabb célpontot találtak maguknak: a szérumot globálisan elosztó láncot támadják.

©

Az IBM nemrég egy összehangolt, globális adathalász kampányra lett figyelmes, amivel a logisztikai lánc egyik legfontosabb elemét biztosító vállalatokat támadták meg. Azok a cégek kerültek célkeresztbe, amelyek a vakcinák hűtésével foglalkoznak, hogy azok ne romoljanak meg. A Pfizer és a Moderna által kifejlesztett oltóanyagokat ugyanis –70 és –20 Celsius-fokon kell tartani – írja a The Washington Post, ami jól mutatja, a szállítás szempontjából mennyire fontos részletről van szó.

A hackerek egészen kifinomult módszert alkalmaztak. Az önmagát a világ egyetlen hideglánc-szolgáltatójaként emlegető Haier Biomedical nevű kínai cég vezetője nevében küldtek e-maileket a célpontoknak, amin keresztül arra kérték az áldozatokat, adják meg a céges belépési adataikat. Ha ezt egy hackernek sikerül megszereznie, azzal már hozzátudna férni az adott vállalat belső informatikai rendszeréhez, innen pedig már csak egy lépés, hogy súlyos károkat okozzon: leállítsa például a hűtést irányító rendszert, vagy átállítsa a hőfokszabályozót, ami miatt a Pfizer vakcináját esetleg nem –70, csak –50 Celsius-fokon tárolnák.

©

Az IBM nem árulta el, hogy mely cégeket támadták, az egyik célpont azonban szerintük az Európai Unió adóügyeiért, illetve az EU-s vámokért felelős főigazgatósága volt. A hackerek legalább 10 célpontra összpontosítottak, köztük egy olyanra, ami a gyógyszeripari és biotechnológiai vállalatok számára készít weboldalakat. Azt viszont nem tudják, a támadások sikeresek voltak-e.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya