szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy magyar startup, az Entremo olyan karóraként hordható eszközt fejleszt, amely automatikusan méri a kórtermekben fekvő betegek életjeleit. A Covid–19-járvány idején különlegesen hasznos találmánynak esélye van arra, hogy díjat nyerjen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) innovációs pályázatán.

A nem intenzív osztályokon fekvő betegek monitorozása meglehetősen időigényes folyamat, minden manuálisan történik: a nővérek végig járják a betegeket vérnyomásmérővel és lázmérővel. Ez legalább 5-10 percet vesz igénybe betegenként, miközben nagyon sok kórházban az adatokat még mindig papíron rögzítik. "Ezért találtunk ki egy digitalizált megoldást: minden betegen lenne egy karóra formájú készülék, amely napi 24 órában automatikusan méri a hőmérsékletet, az oxigénszaturációt, a pulzust és a légzésfrekvenciát, az adatokat pedig interneten továbbítja a szervereinkre” – mondja a készüléket fejlesztő Entremo társalapítója és vezetője Lakatos Péter.

Az információt a nővérek elérik a nővérpultnál, és mivel egyszerre figyelhető valamennyi paciens, tehermentesítjük a kórházi személyzetet. Amint valakinek romlik az állapota, a rendszer automatikusan figyelmeztetést küld.

A találmányt intézményi felhasználásra találták ki, a skálázható rendszer pedig 4G- vagy LTE-hálózaton kommunikál a szerverrel, így nem terheli a kórházi hálózatokat.

A fejlesztők, akik eszközük első verziójával Áprilisban már megnyertek egy nagy európai versenyt arra számítanak, hogy a készülék ára százezer forint alatt lenne. A készülék másik nagy előnye, hogy csökkenti a kontaktusok számát, így mérsékli a fertőzésveszélyt, ez pedig különösen fontos most, a Covid–19-járvány idején. A digitalizálás pedig lehetővé teszi, hogy a könnyen kezelhető adatokat felhasználják a kutatók.

Az Entremo már korábban is nyert díjakat. „Fiatal mérnökcsapatunk már régóta szerepel együtt nagy sikerrel informatikai versenyeken. Így alakult az Entremo is, amikor áprilisban megnyertük az EUvsVirus verseny egészségügyi kategóriáját 900 csapat közül. Több mint tíz éve ismerjük egymást, évfolyamtársak voltunk a Városmajori Gimnáziumban, és azóta a mester szakot majdnem mindannyian az EIT Digital double-degree képzésben végeztük. Hollandiában, Svédországban, Finnországban és Németországban jártunk egyetemekre és most költöztünk haza Magyarországra, hogy teljes erőbedobással építsük az új cégünket” – mondta Lakatos Péter.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Az építőipar elkezdte utolérni magát, de 2020 már kuka

Az építőipar elkezdte utolérni magát, de 2020 már kuka

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb