szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyílt forráskódú világ újabb fontos projektjére készül egy neves fejlesztő. Teljes munkaidős állásban szeretné csinálni, ám ehhez támogatásra lenne szüksége.

Miután a Linuxot felvitte a PlayStation 4-be, Hector Martin fejlesztő, más néven marcan, újabb fontos projektre készül: összeházasítaná a Linuxot az Apple Siliconnal, pontosabban Linuxot futtatna az M1 meghajtású Mac gépen. Ez azonban igencsak komoly projekt, nem is megy egyik napról a másikra, mi több, a hobbiprojekten túlmutatóan teljes munkaidős állás kellene hozzá.

Éppen ezért indítana adománygyűjtő kampányt (ötféle havi fizetéses konstrukcióban) a nevezett fejlesztő, hogy meglegyenek a szükséges források annak érdekében, hogy a Linuxot eljuttathassa az Apple Silicon M1-re, megfizetett munkává téve a projektet. (A cél, hogy havi 4000 dollár összejöjjön a támogatóktól.) A fejlesztő a Mac minivel kezdene, de azután a másik két érintett Mac (13”-os MacBook Air és 13”-os MacBook Pro) is sorra kerülne.

Azt szeretném – magyarázza Martin –, hogy az M1-gyel futó Mac gépekre hozzuk a Linux-támogatást, és nem csupán technikai demóként. Linuxot futtatni könnyű, de megfelelően működtetni sokkal nehezebb, különös tekintettel a teljesen egyedi Apple GPU-ra. Az energiagazdálkodásnak is jól kell működnie, hogy az akkumulátor élettartama megfelelő legyen.

S mielőtt még bárki megkérdezné, mindez törvényes, nem lesz szükség jailbreakre, mivel a fejlesztő csak az úgynevezett reverz mérnöki munkához (egyfajta visszafelé elemzéshez) fordulna. Az adomány összegétől függően szeretne új Apple Silicon M1 meghajtású eszközöket venni, illetve akár még munkát is adna másoknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Ez a madaraknak készült etető a telefonon mutatja, ki dézsmálja a magokat

Ez a madaraknak készült etető a telefonon mutatja, ki dézsmálja a magokat

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO