szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eric Engstromnak kitüntetett szerepe volt benne, hogy megszülessen a Microsoft multimédiás csomagja, a DirectX. A legendás fejlesztő 55 évesen hunyt el, a halálát egy lábsérülés miatti komplikáció okozta.

Ötvenöt éves korában elhunyt Eric Engstrom, a Microsoft korai éveinek egyik legfontosabb fejlesztője: ő volt ugyanis az egyik szoftvermérnök, aki Alex St. Johnnal és Craig Eislerrel kidolgozta a DirectX nevű multimédiás szoftvercsomagot.

A DirectX hivatalosan a Windows 95-tel debütált, a feladata pedig, hogy a multimédiás alkalmazások – többek közt a videojátékok is – rendben elinduljanak a számítógépen. A szoftvercsomag az eltelt években a Windows szerves részévé vált, a felhasználóknak azt napjainkban is frissíteniük kell, ha valamilyen (játék)szoftvert telepítenek a gépükre.

Engstrom a microsoftos évei alatt a Windows Mobile, továbbá a redmondi cég online szolgáltatásainak fejlesztéseihez is nagyban hozzájárult. A legnagyobb eredményt azonban a DirectX megszületése jelentette, mely a szakértők óvatos becslései szerint még hosszú ideig a Windows és az Xbox játékkonzol egyik fontos építőköve marad.

A szoftvermérnök Engstrom december 1-jén hunyt el, de a haláláról szóló első hírek csak most jelentek meg. A Microsoft munkatársa egy lábsérülésből eredő incidens miatt veszítette életét: a férfi lábára egy monitor esett a laboratóriumi munkavégzés közben, amely után – a túl sok fájdalomcsillapító miatt – májkárosodás lépett fel nála.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben