szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen felületen látható, hogy a már elérhető koronavírus-oltások pontosan milyen technológia alapján készülnek, és hol engedélyezték őket. A magyar nyelvű grafika szegedi biológusok munkája.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont két kutatója, Horváth Péter és Kintses Bálint KOVIDők néven indított kezdeményezést, többek közt Facebook-oldallal, ahol heti rendszerességgel közölnek hiteles információkat a Covid-témában felmerülő kérdésekről.

A két kutató ezúttal a már elérhető koronavírus-vakcinákról osztott meg egy tájékoztatót, mely részletesen elmagyarázza, mit kell tudni a kifejlesztett oltóanyagról. A vonatkozó grafika magyar nyelvű, és az is kiolvasható róla, hogy az adott vakcina pontosan milyen technológia alapján működik, és melyek azok az országok, ahol már használják.

©

A magyar kormány nemrég videós kampányt indított, hogy az oltásokról tájékoztassa a magyarokat, de ez csak azután kezdődött, hogy egymillió embernek elegendő vakcinát vettünk az oroszoktól. Olyat azonban, mint a fenti, egyelőre nem tettek elérhetővé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben