szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jóval a hivatalosan elismert koronavírus-járvány előtt szokatlan egészségügyi panaszokról számoltak be az európai twitterezők, és ezzel tulajdonképpen előre jelezték a pandémiát.

A közösségi média kulcsszerepet játszott a koronavírus-járvány alatt, azonban egy új tanulmány szerint nemcsak a kapcsolattartás eszközként, hanem más módon is hasznos lehet. Kiderült ugyanis, hogy 2020 januárjában, amikor a kontinensünkön hivatalosan még nem volt jelen a koronavírus, az európai emberek a szokásosnál többet tweeteltek száraz köhögésről.

Olasz kutatók hét európai ország 570 ezer felhasználójának több mint 890 ezer tweetjét nézték át a pneumonia (tüdőgyulladás) szóra keresve az elmúlt télen, és a találatokat összehasonlították a korábbi eredményekkel, hat évre visszamenően. Az objektivitás érdekében kizárták a híreket. 2019–2020 telén szignifikáns növekedést tapasztaltak a tüdőgyulladás kifejezést illetően a megelőző évekhez képest.

Megismételték ezt a Covid egyes tüneteivel (pl. láz, száraz köhögés) is, és hasonló eredményre jutottak. Az említett kifejezések megszaporodását tapasztalták már pár héttel az első hivatalosan elismert megbetegedés jelentése előtt, Olaszországban éppen úgy, mint Spanyolországban, Lengyelországban, Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban. Eredményeik azt mutatják, hogy egy bizonyos idő eltelhet egy új betegség megjelenése (Twitter-bejegyzések) és a kór hivatalos észlelése között.

A Calabriai Egyetem kutatói szerint a közösségi média hatékony eszköz lehet egy új járvány kiindulásának felderítésében, de akár az alakulásának a nyomon követésében is. A szakemberek a Scientific Reports tudományos folyóiratban tették közzé az észrevételeiket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!