szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történetének második legnagyobb havi bevételét könyvelhette el a tajvani MediaTek 2021 első hónapjában. És ez nem kis szó, ugyanis már 24 éve a piacon van.

1997-ben alakult a tajvani MediaTek. Úgynevezett fabless félvezetőgyártó cégről van szó, ami azt jelenti, hogy megtervezi az áramköröket, de azután kiadja külső gyártásba. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne volnának keresettek a termékei: a MediaTek áramköröket használják a vezeték nélküli kommunikációban, a nagyfelbontású televíziókban, a navigációs rendszerekben, a mobileszközökben, sőt fogyasztói multimédiás termékekben is. Egyébként a világ harmadik legnagyobb fabless IC-tervezőjeként tartják számon.

Meglehetősen jól indult ez az év számukra, ugyanis meglepően jó bevételt könyvelhettek el. A DigiTimes jelentése szerint a vállalat 35,33 milliárd új tajvani dollár (nagyjából 1,26 milliárd amerikai dollár) árbevételt ért el 2021 januárjában, ami 78,3 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának bevételét, és összességében is további növekedésre számítanak az első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest.

©

A növekedés mozgatórugóját az okostelefonok 5G chipjei iránti kereslet növekedése, valamint a 4G okostelefonok és a Chromebookok szállításának növekedése jelentette. A MediaTek vezérigazgatója szerint a vállalat várhatóan 2021-ben is növelni fogja a bevételeit, és ha minden jól megy, 43-44 százalékos bruttó haszonkulcsot fog elérni.

Igen nagy piaci bravúrt hajtott végre egyébként tavaly a MediaTek: a harmadik negyedévben a piaci részesedése meghaladta az amerikai chipgyártó óriás Qualcommét, úgyhogy kiérdemelte a világ legnagyobb chipgyártója címet. Jelenleg különösen sikeresek a 6 nm-es technológiával készült chipkészletei, a Dimensity 1100 és Dimensity 1200.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják