szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég jelentette be az Apple a lenyűgöző teljesítményű M1 lapkakészletet, illetve azokat a gépeket, amelyek már kamatoztatják is ezt a tudást. Úgy tűnik, a hackerek sem pihennek, ugyanis máris megjelentek az M1-es komputereket célzó vírusok.

Az Apple gépei régen híresek voltak „vírusállóságukról”, azonban a komputerek egyre növekvő népszerűsége a hackereket is vonzani kezdte, így egyre többször hallhattunk maces kártevőkről is. Legutóbb közel 30 ezer Macen fedeztek fel egy újabb, rosszindulatú programot, azonban mivel ez egyelőre csak lesben áll, nem sokat tudni a valódi céljáról.

A malware-t a Red Canary biztonsági cég kutatói fedezték fel (azóta kitartóan figyelik), és a Silver Sparrow (ezüst veréb) nevet adták neki. Már 153 országban rábukkantak, de elsősorban az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban fordult elő nagy számban. A kutatók egy blogbejegyzésben részletezik is a kártevő működését. Ijesztő szerintük, hogy a Silver Sparrow olyan, mint egy alvó kártevő, ami csak aktiválásra vár, így attól tartanak hatalmas katasztrófát okozhat. Azonban egyelőre nem beszélnek arról, hogyan lehet eltávolítani a kártevőt.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az említett malware-nek két típusa van: az egyiket az Intel-alapú Mac-ek számára, míg a másikat kifejezetten az Apple új M1 lapkakészletéhez készítették. Az Apple is tud az ügyről, és mindent megtett annak érdekében, hogy az új Macek már ne legyenek fertőzhetők.

Egyébként a Silver Sparrow valójában már a második kártevő, amelyet úgy terveztek, hogy az Apple saját chipjén fusson. A 9to5Mac információi szerint február közepén egy másik rosszindulatú programot is talált Patrick Wardle biztonsági kutató. Az Apple újra hangsúlyozta, hogy valamennyi, a Mac App Store-on kívül letöltött szoftver technikai mechanizmusokat használ a rosszindulatú programok felderítésére, majd blokkolására, de azért az, hogy az új gépek megjelenése óta eltelt három hónapban már két, különböző típusú malware-t is észleltek, mindenképp aggodalomra ad okot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét