szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hayley Arceneaux a legfiatalabb amerikai, aki az űrbe készül. A nő várhatóan az év végén utazhat egy milliárdos, és két, egyelőre meg nem nevezett szerencsés társaságában.

Egy csontrákból kigyógyult orvosasszisztenst visz magával az űrbe Jared Isaacman. A SpaceX magán űripari vállalkozás egy űrrepülésére az amerikai milliárdos a saját maga mellé szóló további három jegyet jótékony célra ajánlotta fel, az egyik jegyet Hayley Arceneaux kapja – jelentette be hétfőn az MTI szerint a St. Jude Children's Research Hospital.

A milliárdos február elején közölte, hogy 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a jegyek révén a kórháznak. Az összeg felét ő maga állja. Isaacman az egyik jegyet a St. Jude-nak ajánlotta fel. A 29 éves nő egykor maga is a kórház páciense volt, tavaly vették fel asszisztensi pozícióba.

Az utazással ő lesz a legfiatalabb amerikai az űrben, hiszen két évvel fiatalabb, mint repülése idején a NASA eddigi csúcstartója, Sally Ride volt.

Arceneaux lesz ráadásul az űrben az első protézissel élő személy is: tízéves korában kapott egy titániumrudat a bal combcsontjába. Bár sántít és esetenként fájdalmai vannak, ez nem akadályozza meg abban, hogy a Crew Dragon fedélzetén a csapat orvosi tisztjeként az űrbe repüljön. "A rák ellen vívott harc igazán felkészített erre az útra. Keménnyé tett, de megtanított arra is, hogy minden váratlan lehetőségre készen álljak, és haladjak előre" – mondta Arceneaux. Úgy fogalmazott, szeretné megmutatni a fiatal pácienseknek és más ráktúlélőknek, hogy "a határ még csak nem is a csillagos ég".

A nő várhatóan az év végén utazhat az űrbe Isaacman és két, egyelőre még ki nem választott szerencsés társaságában.

Isacmaan az űrcsapat további két tagjának kilétét várhatóan márciusban jelenti be. Egyiküket a St. Jude számára ebben a hónapban adakozók közül választja ki, másikuk egy olyan vállalkozó lesz, aki Isaacman pennsylvaniai Shift4Payments cégének ügyfele. A gyerekkórház számára eddig kilencmillió dollár gyűlt össze.

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX hétfői közlése szerint még idén elkezdődik. Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt – közölte a SpaceX. Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében. Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén