szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három és fél évszázaddal ezelőtt, 1665-ben egy pusztító járvány söpört végig Anglián, amely csak Londonban a lakosság negyedét, 100 ezer áldozatot követelt. De vajon hogyan védekeztek akkor, hogyan kezelték a betegeket és milyen óvintézkedéseket vezettek be? És párhuzamba hozhatók-e ezek a mai megoldásokkal? Vasárnap este 21 órakor a Viasat History Járvány: A nagy pestis című háromrészes dokumentumfilmje ennek jár utána.

A nagy pestist megelőző öt évtizedben London lakossága megduplázódott: a szegénynegyedekben tízfős családok tömörültek össze kétszobás házakban, a sikátoros utcák nedvesek és koszosak voltak, az emberek mások által levetett ruhákat hordtak, az alapvető higiéniai feltételek sokhelyütt hiányoztak. A járvány London egyik legnagyobb szegénynegyedében, St. Gilesben robbant ki, és a Covid-19-cel ellentétben, amit egy vírus terjeszt, ez bakteriális alapú volt, ugyanakkor rendkívül ragályos, és aki elkapta, annak mindössze 30 százalék esélye volt a túlélésre – emlékeztet a Viasat History közleménye.

Akkoriban nem tudták, mi okozza a ragályt, a XIX. századtól kezdve egészen napjainkig viszont úgy vélték, hogy a patkányok, illetve az azokon található bolhák terjesztették a kórt. Legújabb kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy a betegség tetvekkel terjedt, egészen pontosan a ruhatetvekkel, amelyek a modern mosási módszereknek köszönhetően mára szinte teljesen eltűntek. Ezek a kis és szívós rovarok képesek voltak megkapaszkodni az emberek ruházatán, és bőrükkel érintkezve, azon keresztül táplálkozva juttatták a kórokozókat a szervezetbe. Mi több, egy másik kutatás azt bizonyította be, hogy bolhák önmagukban is képesek voltak terjeszteni a betegséget anélkül, hogy közben bármilyen patkánnyal érintkeztek volna. A tetvek és a bolhák pedig ott éltek az emberek ruházatában és ágyaikban, így pillanatok alatt képesek voltak átadni a bennük élő betegséget.

©

Védekezés a 17. században: módszerek, melyek még ma is működnek

1665 májusára nyilvánvalóvá vált, hogy komoly intézkedésekre van szükség a pestis megfékezése érdekében. II. Károly angol király egyik első rendelkezése az volt, hogy bezáratta a színházakat. A járvány súlyosbodásával pedig egészségügyi igazolást állíttattak ki a tünetmentes embereknek, amik hiányában nem szállhattak meg fogadókban, sőt a vidéki falvakból, városokból is visszafordították őket. Ekkor jöttek rá először a közösségi távolságtartás fontosságára is, plusz a fertőzött házakat lezáratták, az itteni tárgyak adásvételét pedig betiltották.

A fizetésre szolgáló érméket ecetben tárolták, a piacokon a vevők és az eladók kerülték a közvetlen érintkezést, ezért a vevő maga vette el a megvásárolt árut.

Az orvosok az azóta szimbolikussá vált – cikkünk nyitóképén is látható – madárfejszerű maszkot viselték, amelynek csőrében levendulával és más illatozó anyagokkal szűrték a levegőt. A maszkhoz viasszal bevont köpeny is járt, és nem is sejtették, hogy ezeken nem tudtak megkapaszkodni a tetvek és bolhák, ami életmentőnek bizonyult. Szintén fontos volt, hogy a pestis miatt kiürült házakat 40 napig tartották lezárva, ezt követően pedig kifüstölték és kimeszelték őket – ezek a tevékenységek szintén ártottak a kórokozóknak. A járvány részleteit műsorra tűző tévécsatorna ismertetője szerint

az emberek úgy védekeztek a kór ellen, hogy azt se tudták, mivel állnak szemben.

Mindennek ellenére London alulmaradt a járvánnyal folytatott harcban. A pandémia 1665 szeptemberében tetőzött, amikor is egy hét alatt több mint 7000 ember halt meg csak a fővárosban. A Viasat Historyn március 7-én, vasárnap 21 órakor kezdődő – majd két héten át vasárnap esténként folytatódó – Járvány: A nagy pestis című műsorból az is kiderül, hogy végül miként sikerült, óriási árat fizetve, de megfékezni a kórt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát