szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állatvilágban tapasztalható regenerációra sokféle példát láttak már a kutatók, de olyat, mint amit egy különleges csigafaj művel, még soha.

A regeneráció “valaha látott legszélsőségesebb" példajaként jellemzik japán kutatók azt a mutatványt, amelyre a sacoglossans nevű csigafaj példányai képesek: az élőlények fejtől lefelé a teljes testüket képesek újraépíteni, ráadásul mindössze pár hét alatt.

A felfedezés japán tudósok érdeme. Egyikük, Sayaka Mitoh, még 2018-ban figyelt fel a jelenségre, amikor a faj egyik példányát vizsgálta. A kutatónak gyanús lett, hogy az akváriumban élő csiga egyszer csak “eldobta” a fejét. A tudós szinte biztos volt benne, hogy a csiga nem marad életben, ám tévedett:

a fej nemcsak, hogy működött, önálló életre kelt, sőt, táplálkozott is. A róla levált testrész pedig még hónapok múltán is mozgott.

A testcsere a kutató elmondása szerint azzal indul, hogy a csiga egy kis nyúlványt kezd növeszteni az eldobott fej végén. A folyamat mintegy három hét után ér a befejező szakaszba. Az élőlény addigra az elveszett test mintegy 80 százalékát pótolja – beleértve a különféle szerveket is. A kutatók a jelenséget az Elysia marginatánál észlelték, de úgy vélik, hogy a hasonló Elysia atroviridis is képes rá.

És hogy miként marad életben az állat a testnövesztés alatt? A tudósok szerint a csiga levált feje automatikusan képes erre, de a folyamatba a növényeknél látott fotoszintetizálás is besegít. A testi regeneráció ráadásul nem egyszeri mutatvány, a kutatók egy esetben arra is láttak példát, hogy az egyik csiga kétszer is megcsinálta ezt.

A felfedezés részleteit a Current Biology című folyóiratban publikálták.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!