szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is problémákat okozhat a koronavírus sokkal fertőzőbbnek tartott brit variánsa.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány egyik veszélyesebbnek tartott variánsa a brit mutáció, amely a tudósok mostani vizsgálatai alapján a háziállatokat is érintheti: lehetséges, hogy a vírustörzs a macskáknál és a kutyáknál is növeli a szívizomgyulladás kockázatát.

Azt, hogy a brit variáns (hivatalos nevén a B.1.1.7) állatokat is képes megfertőzni, már március eleje óta nyilvánvaló: a texasi A&M Egyetem kutatói két olyan háziállatot – egy macskát és egy kutyát – is találtak, melyek szervezetében kimutatható volt a brit törzs.

A koronavírus első, világjárványt okozó változata ugyancsak megjelenhet a macskákban és a kutyákban, de arról úgy tudták, hogy állatoknál nem okoz különösebb megbetegedést. A brit variáns esetében már nem ez a helyzet: az IFL Science szerint több olyan macskánál és kutyánál is szívproblémákat tártak fel a kutatók, amelyeknél a Magyarországon is terjedő vírustörzs jelenlétét igazolták.

Egy másik kutatás egereknél állapított meg érdekességeket: míg az eredeti SARS-CoV-2 törzse bizonyítottan nem fertőzi meg a rágcsálókat, addig a dél-afrikai (B.1.351) és a brazil (P.1) variáns már igen. Az ugyanakkor nem tisztázott, hogy a vírus ilyen helyzetben is átadható-e embernek, vagy az csak a többi rágcsáló között terjedhet.

A kutatók témában íródott tanulmánya egyelőre nem esett át tudományos ellenőrzésen (peer-review), ezzel együtt a szakértők óvatosságra intenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!