Bedő Iván
Bedő Iván
Tetszett a cikk?

Új szolgáltatással bővült az Arcanum, melynek ingyenes digitális kézikönyvtárát már régóta sokan használják. A mesterséges intelligenciára alapuló rendszer ugyan nem hibátlan, de magyar nyelven az első ilyen szintű megvalósítása az értő keresésnek.

Mit üzent Kossuth Lajos? „Hogy a politikából nem lehet tartósan kizárni a társadalmi mozgalmakat.“ Legalábbis ezt válaszolta kérdésünkre (egyébként meglepő aktualitással) az Arcanum most beélesített szolgáltatása, amely a legfontosabb magyar lexikonokban, kézikönyvekben keres válaszokat. Illetve azokban is, de emellett támaszkodik a Wikipédiára is, mint éppen a Kossuth-üzenet esetében is.

©

Miután a nagy és népszerű sajtó-, kézikönyv- és irodalmi adatbázis nemrég bevezette az arckeresést az utóbbi bő évszázad magyar újságjaiban, most az új szolgáltatással az lenne a cél, hogy a mesterséges intelligencia ne pusztán forrásokat mutasson a keresőszavak alapján, hanem igyekezzen a kérdésre válaszolni.

Hogy miért? Nem utolsósorban azért, mert már lehet. Biszak Előd vezető fejlesztő (a cégalapító fia) látható szakmai lelkesedéssel ecseteli, hogy a mesterséges intelligencia olyan feladatokra képes, amelyekről akár csak pár éve is azt gondolták, hogy egyhamar nem lesz lehetséges.

Mióta azonban a Google 2018-ban közzétette a gépi tanuláshoz írott BERT szoftverét, az szinte forradalmasította a természetes nyelvi feldolgozást. Az Arcanum kérdésmegválaszolója is ezzel működik. „Természetesen nem hibátlan, de magyar nyelven az első erre specializált megvalósítás ilyen minőségben“ – mondja Biszak Előd.

Első próbálkozásra valóban az eredeti tűnik jobbnak. Arra, hogy mit üzent Kossuth Lajos, a Google első helyen hozza ki (az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből), hogy elfogyott a regimentje. Illetve – és itt a különbség – a Google nem választ ad, hanem dokumentumokat halászik elő az internetről, igen gyakorlottan és jó találati aránnyal.

©

Az Arcanum viszont azon dolgozik, hogy a gép a választ keresse ki a dokumentumokból, és ez időnként már most is sikerül neki. Biszak Előd szerint a cél olyasmi, mintha chatbottal, csevegő robottal beszélgetne a felhasználó. A különbség egyelőre azért sem feltűnő, mert első pillantásra nagyon hasonló, ahogyan a Google is kiemel egy, a keresőszavaknak megfelelő részt a talált dokumentumok szövegéből.

Mint oly sokszor, a mesterséges intelligencia észjárásába nehéz belelátni. Az Arcanum terve, hogy a sokak által használt és ingyenes kézikönyvtárának lexikonjaiból, szakkönyveiből keresse ki a gép a magyar vonatkozású válaszokat. Egyelőre mégis túl gyakran választja a gép a Wikipédiát. És persze az is megesik, hogy egyszerű kérdésekre ("mi történik azzal, aki másnak vermet ás?") felteszi a kezét, miközben a Google erre is könnyen válaszol.

©
©

Az igazi persze az lenne, ha az Arcanum válaszológépe ott lépne be, ahol a Google megáll, vagyis a kérdésekre az Arcanum impozáns, de előfizetéses sajtó-adatbázisában keresne választ. Üzletileg ez nem lenne rossz – mondja Biszak Előd –, hiszen a fizetős ügyfelek megnyerésének egyik legjobb módja, ha az ingyenes kereséssel hívják fel a figyelmüket a megvásárolható tartalomra. Ennek a keresésnek a működtetése azonban drága lenne, és egyelőre az Arcanumnak erre nem futja.

A Google szolgáltatásával az Arcanum még a magyar pályán sem próbál versenyezni. A kísérlet célja sokkal inkább tudományos érdeklődés, annak a kipróbálása, hogy mire képes ma már a mesterséges intelligencia szövegértelmezése. Kijöhetnek ebből olyan praktikus eredmények is, mint például az, hogy a gép ne a puszta keresőszavakra figyeljen, hanem megértse a kérdések jelentését (igaz, ezzel a Google is próbálkozik). Ha ez sikerülne, akkor eredménytelen keresés esetén nem a felhasználónak kellene rokonértelmű szavakkal, másfajta kérdéssel próbálkoznia, hanem a gép eleve elrugaszkodna a szavaktól és kiterjesztené a keresést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!