szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Xiaomi szabadalma az akkumulátor-biztonságot helyezi előtérbe, segít elkerülni az olyan problémákat, mint a kidudorodás vagy az akkurobbanás. Kár, hogy a kínai szabadalmi hivatal malmai oly lassan őrölnek.

Nem egy olyan esetről hallottunk már, amikor az okostelefon/tablet szétrobbanó akkuja okozott kisebb-nagyobb balesetet, és időnként éppen Xiaomi eszközök voltak a bűnösök. Igaz, mostanra sokat javultak az akkumulátorok, és egyre ritkábban fordulnak elő ilyen esetek, viszont a Xiaomi még 2017-ben nyújtotta be a kínai szabadalmi hivatalhoz szabadalmát, ami a napokban került nyilvánosságra. Egy olyan, lítiumion-akkumulátorokra használható technológiát ír le, amellyel elkerülhetővé válnának az ilyen kellemetlenségek.

©

Gyakran előfordul, hogy az eszközök még akkor is a töltőn maradnak, amikor az akkumulátor már teljesen feltöltődött. Az ilyen esetek gyakran robbanáshoz vezetnek, és az említett szabadalom ezt megakadályozandó, valós időben figyelné a töltést, és amennyiben az 100 százalékos, leállítaná a folyamatot.

Ebben valójában nincsen forradalmi újdonság, több gyártó is használ valamilyen módszert a túltöltés elkerülésére, például hogy csak egy bizonyos szintig történik teljes energiával a töltés, majd azt később minimális teljesítményre csökkentik a károk elkerülése érdekében. A Xiaomi megoldása viszont egy „lebegő” mód lenne, amely készenléti állapotba helyezné az okostelefont, úgy blokkolva a – felesleges – töltést. Ezen felül a szabadalmaztatott technológia leír egy olyan, az akkumulátorra helyezhető áramkört is, amelyik bármilyen típusú deformációt vagy rendellenességet észlel, és erről a telefonon keresztül tájékoztatja is a felhasználót.

Hogy valóban megvalósul-e a fenti szabadalom, az még nem kőbe vésett, különös tekintettel arra, hogy a szabadalom benyújtása óta eltelt négy évben az akkumulátor-technológia is sokat változott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Tovább terjeszkedik az Amazon tenyérfizetős rendszere

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Biden azt ígérte, 2030-ra megfelezik az USA károsanyag-kibocsátását

Biden azt ígérte, 2030-ra megfelezik az USA károsanyag-kibocsátását