szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A félvezetőpiacot érintő nehézségek miatt olyan eszközöknél is hiány alakulhat ki, melyekre kevesen gondoltak: készlethiány várható routerből.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Átmenetileg az otthoni felhasználásra szánt routereknél is hiány alakulhat ki a globális chiphiány miatt – írta a Bloomberg. A lap szerint egyes amerikai távközlései cégeknél már most komoly várakozás van a beérkező routerekre, a gyártók ugyanis nem képesek időre leszállítani azokat. A probléma oka, hogy az eszközök készítése olyan hozzávalót igényel, amelyet “békeidőben” viszonylag könnyű pótolni, ám a járványhelyzetben ez már sokkal nehezebb.

Sajtóhírek szerint egyes routertípusokra már most egy év csúszást ígérnek gyártók.

Az előállítás folyamata azután kezdett akadozni, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte gyárak álltak le, szünetelt a termelés. A helyzeten pedig az sem segített, hogy a home office-ba költöző munkavállalóknál a korábbiaknál is sokkal nagyobb igény mutatkozott a különféle számítástechnikai eszközök iránt. A helyzetet ezek után csak tetézte a tavaly év végén egyre erőteljesebben jelentkező félvezetőhiány, amely, mint most kiderült, a routerek kulcsfontosságú alkatrészeit gyártó cégeket (ilyen például a Broadcomm) is komolyan érinti.

A Zyxel Communications európai régióért felelős vezetője, Karsten Gewecke szerint a szolgáltatók egyelőre nem fogytak ki a routerekből, de a piacon jelentkezett probléma ellensúlyozása így is legalább hat hónapba telik. Így pedig előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatók nem fogják tudni kiépíteni az ügyfél által kért kapcsolatot, mivel nem lesz végberendezés, amivel a jel fogható lenne.

A terület ismerői szerint az ellátási problémák olyannyira súlyosak, hogy egyes beszállítóknál jelenleg 300 százalékos előjegyzéssel dolgoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Így erősíthet ingyen otthon a wifin

Nem csak otthoni munkavégzés idején jó, ha stabil otthon a wifi-hálózat és gyors rajta az internet. Íme néhány hasznos tanács a jel erősítéséhez.