szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kiberkutató már két éve értesítette a CS:GO-t is kiadó Valve-t egy komoly sérülékenységről, de a cég nem reagált a figyelmeztetésre.

Komoly hiba van napjaink egyik legnépszerűbb internetes PC-játékának, a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) rendszerében – írta a The Verge a The Secret Club nevű csoport figyelmeztetése alapján.

A sérülékenységet a Source játékmotorban fedezték fel, amit maga a Valve fejleszt. A technológiát több videojáték is használja, de a szakértők szerint közülük elsősorban a CS:GO jelent problémát, abban ugyanis máig megvan a sérülékenység.

A problémát a játékban működő meghívórendszeren keresztül lehet kihasználni, ha az illető rákattint a másik féltől érkező linkre. A kiberkutatók szerint a hiba jelentős, általa akár egy idegen számítógép feletti irányítás is átvehető.

A sérülékenységet eredetileg két éve, 2019-ben azonosította egy Florian nevű kiberkutató. Ő a Valve saját hibavadász rendszerén, a HackerOne-on keresztül értesítette is a játékkiadó céget a felfedezésről, amit elmondása szerint maga a stúdió is kritikus súlyúnak minősített. A cég azonban ennek ellenére sem siette el, hogy kijavítsa a hibát, így az máig megtalálható a CS:GO rendszerében. A játék ma már ráadásul ingyenes változatként is terjed, ami csak még tovább növeli a probléma súlyát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!