szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jégtömegek is képesek mozgásra, noha nem akkora sebességgel, hogy az szemmel érzékelhető legyen. Egy hóval borította rész Alaszkában lassan rácáfolhat erre.

A gleccserek nemcsak a hatalmas hómennyiség miatt vonzzák a kutatókat, hanem a mozgásuk miatt is: a jégtömegek időnként ugyanis megmozdulnak, habár ez a mozgás mindössze néhány milliméteres eltérést jelent. A legtöbb jégsapka ezzel szemben stabil, és ezen a terepviszonyok sem mindig képesek változtatni.

A természet időnként azonban kiszámíthatatlan eseményeket hozhat, még akár egy olyan egyszerűbb képződmény esetében is, mint egy gleccser. Az Earther ugyanis arról számolt be, hogy egy alaszkai jégtömeg, a Muldrow-gleccser nemrég a szokásosnál is gyorsabb mozgolódásba kezdett:

a szakértők, a Denali Nemzeti Park munkatársai úgy számolnak, a jelenség az eddig látottaknál 50–100-szoros sebességgel zajlik.

A különös mozgolódás hátterében az úgynevezett glaciális hullámzás áll, amely hol előrébb nyomja, hol visszább húzza a jégtömeget, majd egy úgynevezett pihenő idő következik. Ez a jelenség azonban nagyon ritka, és a világ nagy részén egyáltalán nem érzékelhető – Alaszka ez esetben kivételnek számít, mert ott előfordulhat ilyesmi, noha akkor sem ilyen ütemben.

A Muldrow-gleccsernél évtizedekkel korábban is érzékeltek gyorsabb mozgásokat, de a kutatók szerint sem az, sem a mostani nem köthető a világban egyre nagyobb gondokat okozó klímaváltozáshoz. A gleccserek mozgolódásai ennek ellenére nyugtalanító eseménynek minősülnek, különösen a lakott területeken: 2002-ben egy oroszországi gleccser hat perc alatt 17,7 kilométert tett meg, majd útja végén egy faluba csapódott, mintegy 100 ember halálát okozva. A Muldrow esetében ilyen veszély szerencsére nem fenyeget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!