szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Facebooknál nemcsak a moderátorok dolgoznak azon, hogy a közösségi oldalról lekerüljenek a káros, a felhasználói feltételeket sértő tartalmak. Ezen ügyködik a cég által létrehozott algoritmus is, ám időről-időre kiderül, hogy azért volna még mit tanulnia.

Előfordult már, hogy egy II. világháborús képeket színessé varázsoló művészt tiltott le a Facebook, máskor pedig meztelenség miatt egy szobrot cenzúrázott a közösségi oldal. Ezúttal egy francia város hivatalos Facebook-oldala látta kárát az algoritmus tévedésének.

A közösségi oldal szoftvere ezúttal a Franciaország északkeleti felében található kisváros, Bitche oldalát távolította el ideiglenesen a Facebookról, mert a város nevét összekeverte az angol nyelvben használatos sértéssel/káromkodással – számolt be róla a BBC. (Az angol bitch szó magyarul szukát jelent.)

©

A nagyjából 5000 lelkes település polgármestere szerint az oldalt március 19-én távolította el a Facebook a közösségi oldal szabályainak megsértése miatt. Az oldalt végül április 13-án állították vissza. A törlés után a város vezetése Mairie 57230 néven indított új oldalt a Facebookon, ami a város irányítószámát takarja.

Benoît Kieffer polgármester szerint az eset jól mutatja, hogy mennyire pontatlan a Facebook moderáló algoritmusa, és hogy a működéséhez elengedhetetlen az emberi munkaerő is. A politikust a Facebook elnöke is felhívta, hogy jelezze, visszaállították az oldalt, egyúttal pedig elnézést kért a kellemetlenségért. Kieffer cserébe meghívta őt és Mark Zuckerberget is, hogy töltsenek el egy kis időt a városban.

Az északkeleti régióban egyébként van egy másik, hasonló nevű település is. A BBC azt írja, az eset után Rohrbach-lès-Bitche megváltoztatta a nevét a közösségi oldalon, hétfő óta Ville de Rohrbach néven kell keresni a lapot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!