szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tolmácsként dolgozó Olga Shirnina hobbija, hogy a fekete-fehér történelmi fotókat színessé varázsolja. Emiatt többször is meggyűlt már a baja a Facebookkal.

A Facebook a mesterséges intelligenciára támaszkodva igyekszik elérni, hogy se a közösségi oldalra, se az Instagramra ne kerülhessen fel olyan tartalom, ami sértené a felhasználási feltételeket. Bár az algoritmus sokszor jól dolgozik, időnként benéz bizonyos dolgokat. Ilyen volt például, amikor a kis hableányt ábrázoló szoborról készült képet tiltották le meztelenség miatt, illetve egy koncentrációs táborról készült fotót is, amivel az Anne Frank Center a holokausztról és a népirtásról való oktatás fontosságára akarta felhívni a figyelmet. Most újra rosszul csapott le a Facebook rendszere, ezúttal egy orosz tolmács kárára.

Olga Shirnina egyike azon legjobb szakembereknek, akik a második világháborúról készült felvételeket színessé varázsolják. A közösségi oldalakon több mint 45 ezer követője van, ahol rendszeresen közzéteszi legújabb munkáit. A nemrég elkészült három képét azonban már nem meri feltölteni, mert attól fél, a rendszer végleg letiltja őt az oldalról – a fiókját ugyanis már többször felfüggesztették – írja a Szabad Európa Rádió weboldala.

Ezt a képet 2019 szeptemberében törölte az Instagram. A felvételen Heinrich Himmler (balra) találkozik Hans-Adolf von Moltke lengyel nagykövettel 1939-ben.
©

A Klimbim művésznéven dolgozó szakember azt mondja, órákon át dolgozik azon, hogy egy fekete-fehér kép színes legyen, és mindezt csupán kedvtelésből teszi meg. Az általa elkészített felvételeket aztán bárki megoszthatja, ha azt nem kereskedelmi céllal teszi, a bejegyzéseihez pedig semmilyen politikai tartalmú kommentárt nem szokott fűzni.

Az alábbi képpel május 26-ra készült el Shirnina, de nem meri közzétenni a Facebookon és az Instagramon, mert fél, hogy törlik a fiókját. A fotón a nácik varsói koszorúzása látható 1939-ben, néhány hónappal a megszállás előtt.
©

Ennek ellenére 2019 szeptemberében megkapta az első figyelmeztetését az Instagramtól, mert a náci vezetőkről feltöltött színes kép megsérti a felhasználási feltételeket, így ha a jövőben hasonló dolgot posztol, akár törölhetik is a fiókját.

©

Az azóta eltelt hónapokban több fényképét is eltávolította a Facebook a közösségi oldalról és az Instagramról. Sőt, a fiókját fel is függesztették, miután két náci katonáról készült színes felvételt tett közzé, akik Ukrajnában harcoltak.

©

Mivel a fenti fotón nincs semmilyen önkérnyuralmi jelkép, Shirnina szerint azt valaki jelenthette a Facebook felé. Mint mondja, ez volt eddig az első (és utolsó) olyan eset, amikor fellebbezésének helyt adott a Facebook.

Május elején a Facebook három napra ismét felfüggesztette a fiókját, mert megosztotta annak az ikonikus történelmi fotónak a színes változatát, amelyen a szovjet katonák kitűzik a zászlót a Reichstag épületére.

©

Hiába fellebbezett, nem vezetett eredményre, így csak három nappal később tudta újra használni a 21 ezer követővel rendelkező oldalát, illetve az igazolványát is meg kellett mutatni a Facebooknak, hogy igazolja, valódi személyről van szó.

A Facebook a Közösségi alapelvek között külön kitér arra, hogy ki számít veszélyes magánszemélynek, és mi veszélyes szervezetnek. Ezek szerint:

A való világban okozott tényleges károk megelőzése és visszaszorítása céljából nem engedélyezzük olyan szervezetek vagy magánszemélyek jelenlétét a Facebookon, amelyek erőszakos küldetést hirdetnek vagy erőszakos tevékenységben vesznek részt. Ide tartoznak a következőkben részt vevő szervezetek vagy magánszemélyek:

  • terrortevékenység;
  • szervezett gyűlölet;
  • tömeggyilkosság (a kísérletet is ideértve) vagy több rendbeli gyilkosság;
  • emberkereskedelem;
  • szervezett erőszak vagy bűncselekménynek minősülő tevékenység.

Azokat a tartalmakat is eltávolítjuk, amelyek az ilyen tevékenységekben érintett csoportokat, vezetőket vagy magánszemélyeket támogatják vagy dicsőítik.

Hogy melyik vonatkozó pont miatt tiltották le többször Shirnina olalait, nem tudni. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy van olyan fotó, amivel "semmi baja" a Facebooknak, mást pedig problémásnak jelöl meg.

A PetaPixel az ügyben megkereste a Facebookot, de a közösségi oldal üzemeltetői egyelőre nem válaszoltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Elütött egy embert a Tokaj InterCity

Elütött egy embert a Tokaj InterCity

Soha nem volt még olyan meleg júniusban a szibériai sarkvidéken, mint most

Soha nem volt még olyan meleg júniusban a szibériai sarkvidéken, mint most

Három vidéki egyetem szembeszáll a halállal

Három vidéki egyetem szembeszáll a halállal