szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple első embere megmagyarázta, miért nem ért egyet az Epic Games játékfejlesztő bíróság elé vitt elképzelésével.

Az Epic Games, a nagysikerű Fortnite játék fejlesztője saját fizetési megoldást indított, hogy ne kelljen – szerinte túlságosan magas – jutalékot fizetnie a játék bevételéből az Apple és a Google számára – ki is zárták a játékot a két nagy alkalmazás-áruházból. Az Epic Games jogi útra terelte a dolgot, annak ellenére, hogy az Apple és a Google ökoszisztéma a zártságban azért különbözik: az androidosok könnyebben használhatják harmadik fél alkalmazásboltjait, könnyebben telepíthetnek appokat külső forrásból.

©

Óriási jogi csatározásról van szó, nem véletlen, hogy a Toronto Star című kanadai lapnak adott interjúban többek között erre is kitért Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. Cook szerint, ha teljesítenék az Epic Games azon óhaját, hogy saját fizetési rendszert kínálhasson az alkalmazásában, és mások is követnék ezt, az egyfajta bolhapiaccá tenné az App Store-t. A bolhapiacok iránti bizalmi szintet pedig felesleges is taglalni az Apple első embere szerint.

Az ilyen piacra lépők száma drámaian alacsony lenne, ami igen kedvezőtlen volna felhasználók milliói számára, hiszen lemaradnának az újdonságokról. A fejlesztőknek pedig nem lenne olyan hatalmas piacuk, mint amilyen most van az App Store jóvoltából. Egy ilyen helyzetben mindenki veszítene. Cook azt is elmondta, hogy bízik abban, hogy az Apple nyerni fog az Epic Games elleni perben, amelynek tárgyalása egyébként május 3-án kezdődik Észak-Kaliforniában.

A vezérigazgató azt is elmondta az interjúban, hogy az Apple hetente mintegy 100 ezer alkalmazás felülvizsgálatát végzi el. Ezek 40 százalékát el is utasítja, mivel az emberek és a gépek kombinációja kiszűri a nem működő appokat, illetve azokat, amelyek rosszindulatú kódokat, gyűlöletbeszédet vagy pornográfiát tartalmaznak. Megerősítette, hogy az App Store biztonságos és megbízható hely az alkalmazások felfedezésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!