szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A japán rendőrség megtalálhatta egy öt évvel ezelőtti, kiterjedt kibertámadás elkövetőit.

A japán rendőrség gyanúja szerint a kínai hadsereg megbízásából tevékenykedő kínai hackercsoport hajtotta végre az öt évvel ezelőtti nagyszabású kibertámadást, amelynek több mint kétszáz japán vállalat és kutatóintézetet, köztük a japán űrkutatási ügynökség (JAXA) is célpontja volt – számolt be az NHK japán közszolgálati televízió.

A híradás szerint a nyomozás kiderítette, hogy japán szerverről hajtotta végre a támadást a Tick („kullancs”) nevű kínai hackercsoport. A gyanú szerint a szervert egy Japánban dolgozó kínai mérnök bérelte hamis személyi igazolvánnyal. A férfi tagja a Kínai Kommunista Pártnak. Ő adta át a szerver irányítását a kiberbűnözőknek, akik közül egyesek kapcsolatban álltak a hadiiparral. A rendőrség úgy találta, a Tick a kínai hadsereg kibertámadásokra szakosodott 61 419 számú egységének az utasítására cselekedett.

Kato Kacunobu, a japán kormány főtitkára nem kívánt reagálni az NHK híradásában elhangzottakra, mert a nyomozás még tart. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egyre szervezettebbek és kifinomultabbak a japán kormányzati intézmények és a fontos infrastruktúra elleni kiberttámadások, és a kormány számára fontos, hogy reagáljon rájuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!