szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostanra legalább kéttucat üzletben próbálgathatják az amerikaiak az Amazon legújabb érintésmentes fizetési rendszerét, az Amazon One-t. A rendszer a tenyerünkből olvassa ki a kártyaadatokat.

Az amerikai Whole Foods nevű élelmiszerüzlet egyik seattle-i egységében is használható már az Amazon One, a kiskereskedelmi óriás különleges érintésmentes fizetési rendszere – jelentette be a multimilliárdos Jeff Bezos vállalata egy sajtóközleményben.

Az Amazon One nagyban különbözik a hagyományos érintésmentes fizetéstől, itt ugyanis a vásárlónak csupán a tenyerét kell egy kör alakú leolvasó fölé tennie. A szenzorok ezután “letapogatják” a felhasználó kézmintáját, és ha minden stimmel, a terminál elindítja a fizetést. A kártyát vagy a mobilt elő sem kell venni, és PIN-kód beírására sincs szükség.

Az Amazon One a cég állítása szerint igen biztonságos megoldást jelent. A metódus alapját az emberi kéz sokszínűsége adja, amely az ujjlenyomathoz hasonlóan teljesen egyedi mintázatokból áll össze. Ahhoz persze, hogy a One működjön is, a felhasználónak előbb be kell szkennelnie a tenyerét a vállalati (felhő alapú) rendszerbe, és ugyanígy a kártyaadatokat is meg kell adnia. Ha azonban ez megtörtént, a fizetés olyan, mint a varázslat.

A The Guardian kiberbiztonsági szakértőket idézve ugyanakkor kitér rá, hogy az újfajta rendszer sokféle veszélyt hordoz magában, mivel az ilyen megoldásokat szívesebben támadják a hackerek. Eddig ugyanakkor nem történt semmiféle incidens, a háttértechnikát pedig több (elsősorban amerikai) üzletben is telepítették.

Az Amazon a koronavírus-járvány kitörésekor alkotta meg az újfajta fizetést. A fejlesztés célja a készpénz, illetve a kártyahasználat mellőzése volt, illetve, hogy a vásárlók higiénikusabb keretek közt vásárolhassanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Jön a Samsung-bankkártya

Az Apple nyomdokaiba lépve a Samsung is kiad majd saját bankkártyát, ami esetükben virtuális lesz.