szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bőrrák azonnali, automatikus és fájdalommentes diagnosztizálására optikai módszert fejlesztettek ki izraeli kutatók – közölte a Tel Aviv-i Egyetem (TAU).

Ez a nem invazív módszer más, mint a rutinszerűen használt, hosszabb időt és műtétet igénylő módszer – olvasható a Medical Physics című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban. Ezért aztán az új fejlesztéstől azt várják, hogy

forradalmasítja a bőrrák, és talán a rák más fajtái diagnosztizálásának területét és ezzel életeket menthet meg.

Az új technológia, amely speciális optikai szálakon alapul, képes különbséget tenni a bőrön kialakult jóindulatú és rosszindulatú elváltozás között és még a bőrrák egyes változatait is meg tudja különböztetni, például az életveszélyes melanomát és a szintén rosszindulatú, de kevésbé veszélyes elváltozásokat. A TAU közlése szerint

már mintegy 100 kórházi páciensnél sikeresen alkalmazták a módszert.

"A láthatóval ellentétben az infravörös tartományban a különböző anyagoknak különböző színük van az adott anyag kémiai összetevőitől függően. Ez alapján rájöttünk arra, hogy az ilyen színek azonosítására képes műszerekkel megkülönböztethető az egészséges bőr, a jóindulatú elváltozás és a rosszindulatú elváltozás, mert mindegyiknek más a színe, így azonosítható a melanoma is" – fejtették ki tanulmányukban a szakemberek.

A tudósok ezeknek a színeknek az azonosítására képes innovatív rendszert fejlesztettek ki. Az optikai szálakkal képesek azonnal azonosítani a vizsgált elváltozás színét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!