szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miniatűr ókori római napórát fedeztek fel egy pisai ásatás leletei között. A ferde toronytól nem messze zajló ásatásokon, 1985 és 1988 között került elő a kis elefántcsont tárgy, amely ezután éveken keresztül pihent dobozba zárva más leletekkel együtt.

Az egyedülálló tárgy a Kr. e. 2. század közepe és a Kr. e. 1. század vége között készült, amikor a mai Pisa Miracoli tere helyén ókori lakónegyed állt. A Pisai Egyetem kutatói most újra elővették a miniatűr napórát, megállapították a korát és tanulmányukban leírták szokatlan tulajdonságait.

A napóra méretei miatt is figyelemre méltó – olvasható a munkában, melyet Emanuele Taccola régész, Filippo Battistoni történész, a Pisai Egyetem munkatársai, valamint Jerome Bonnin, az ókori görög-római világ leleteinek kormeghatározási szakembere, a Lille-i Egyetem kutatója készített.

A napóra magassága és szélessége valamivel több mint öt centiméter, valamint különleges az anyag is, amiből készült: az elefántcsontnak nevezett elefántagyar.

A tudósok szerint eddig mindössze 19 miniatűr óra került elő az ókori görög-római korból, közülük a pisai az egyetlen, amely elefántcsontból készült. Egyetlen hasonló ókori napóra került eddig elő, a Nílus torkolatvidékén találták, a ptolemaioszi korban készült víziló fogából.

©

Olyan kitűnő állapotban maradt fenn az óra időmérő rácsa, hogy ma is alkalmas idő mérésére, bár nem nagy pontossággal.

Az óra nem működhetett rendesen azon a földrajzi szélességen, ahol Pisa fekszik. A tudósok szerint azonban a Miracoli téren a császárság korában magas társadalmi rangú polgárok éltek – erről árulkodnak a házak mozaikpadlói és falfestményei –, akik büszke tulajdonosai lehettek egy ilyen nagy presztízsű tárgynak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!