szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A németországi Saar-vidéki Egyetem mérnökei egy speciális webkamerát építettek, ami nemcsak úgy néz ki, mint egy emberi szem, de úgy is viselkedik, mintha igazi lenne.

Ha az ember olyan számítógépnél dolgozik, amihez egy webkamera is csatlakozik, néha elkaphatja az érzés, hogy figyelik. Nem véletlenül, hiszen egyfelől az elmúlt években sokszor lehetett hallani arról, hogy miként jutnak be a hackerek ezekbe az egyébként gyenge védelemmel ellátott eszközökbe, másfelől pedig például az FBI egykori első embere, James Comey is azt tanácsolta mindenkinek, hogy takarja le a laptopja kameráját.

Persze a dolgot nem mindenki fogadja meg, és nem mindenki takarja le a készüléket. De mi lenne akkor, ha a kamera nemcsak egy eszköz lenne, hanem ténylegesen úgy nézne ki, mint egy emberi szem? Hogyan viszonyulnánk akkor hozzá? Pontosan ezt vizsgálják a németországi Saar-vidéki Egyetem kutatói is.

A szakemberek egy olyan webkamerát készítettek, ami úgy néz ki, mintha egy emberi szem volna: van szempillája, szemöldöke, a szerkezet képes pislogni és forgatni a szemgolyóját.

Az Eyecam nevű szerkezetet Marc Teyssier készítette, hogy a csapatával kiderítsék,

  • hogyan viszonyulunk az eszközeinkhez, ha azok sokkal emberibbek, illetve
  • miként változik a viselkedésünk, ha a megfigyelésünk sokkal kézzelfoghatóbbá válik?

Akinek valamiért megtetszene a kamera, annak van egy jó hírünk: egy kis segítséggel bárki el tudja készíteni a szerkezetet. A kutatók a terveket és a hozzá tartozó szoftvert is feltöltötték a Githubra, Marc Teyssier weboldalán pedig rengeteg fotót találni arról, hogy hogyan kell lépésről lépésre megépíteni az eszközt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!