szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány a járvány alatt hatszor hivatkozott kibertámadásra, ha leállt egy oldaluk.

Április 30-án egyetlen napra a Pfizer–BioNTech típusú koronavírus elleni oltóanyagra is lehetett időpontot foglalni az erre a célra létrehozott felületen. Csakhogy a bejelentés után az oldal belassult, majd elérhetetlenné vált, az oltópontokon pedig kaotikus helyzet alakult ki. Az operatív törzs akkor azt közölte, hogy a hiba hátterében túlterheléses támadás áll, és nem a nagy érdeklődés miatt jött forgalomnövekedés.

A támadások bejelentésekor azt is közölték, hogy a jogi lépéseket tesznek, illetve haladéktalanul értesítik a rendőrséget. A Telex ebből kiindulva megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), történt-e ezekben az ügyekben (összesen hatról van szó) feljelentés, és ha igen, indult-e nyomozás.

A kormány támadásra hivatkozott 2020. március 16-án, és november 13-án is, itt mindkét esetben a koronavirus.gov.hu oldalt érte az incidens. Idén január 26-án a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen történt támadás. Február 19-én az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal, valamint a kormany.hu ellen, március 26-án pedig vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen. Plusz ugye az április 30-ai eset.

A Telex április 30-án küldött kérdéseket a fenti ügyekben a rendőrségnek, amely ma, vagyis május 10-én válaszolt rá. Mint írták,

Az Ön által felsorolt weboldalakkal kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott vagy folytat nyomozást. A felsorolt weboldalak kapcsán kijelenthető, hogy történt támadás, a 2021. április 30-ai esettel kapcsolatban jelenleg is folyik az adatok elemzése”.

A portál megjegyzi, hogy a válasz alapján arra lehet következtetni, hogy egyes esetekben már véget ért a nyomozás, a rendőrség arra nem adott választ, hogy ezekben az ügyekben mi lett a folyamat eredménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!