szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók szerint, ha valaki a fertőzés után védőoltást kap, akkor a szervezete koronavírus elleni védelme akár 50-szeresére is növekedhet azokéhoz képest, akik nem oltatták be magukat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt másfél évben több kutatás is foglalkozott azzal, hogy koronavírus-fertőzés vagy az az ellen kifejlesztett védőoltás beadása után mennyi ideig védhet meg valakit az immunrendszere. A The New York Times most két olyan új tanulmányról ír, amelyek szerint a védettség legalább egy évig, de az is lehet, hogy egy életen át kitarthat.

A két tanulmány – amelyek közül az egyik már megjelent a Nature című tudományos lapban, a másikat pedig hamarosan szintén a Nature hozhatja le – szerzői szerint azok immunrendszerének, akik túljutottak a fertőzésen és felvették a védőoltást, valószínűleg nem kell majd újabb emlékeztetőt, például egy újabb védőoltást adni. Azoknak viszont, akik még egyik formában sem találkoztak a fertőzéssel, szükségük lehet erre, épp úgy, mint azoknak, akik csak enyhe tüneteket produkáltak a megbetegedés során.

Mindkét kutatás során olyan alanyokat vizsgáltak, akik az elmúlt évben megfertőződtek a koronavírussal. A már megjelent publikáció szerint náluk a csontvelőben még mindig találni olyan sejteket, amelyek emlékeznek a vírusra, és szükség esetén képesek antitesteket termelni ellenük. A másik kutatás arra jutott, hogy az immunrendszer memória B-sejtjei legalább 12 hónapig biztosan megmaradnak a szervezetben.

©

Scott Hensley, az amerikai Pennsylvaniai Egyetem immunológusa szerint a két eredmény egybevág azzal, amire egyre több szakirodalom uta: a fertőzés, valamint a védőoltás beadása után az immunrendszer hosszú ideig képes lesz reagálni a kórokozó újabb támadására. Hasonlóan látja a helyzetet Michel Nussenzweig, az amerikai Rockefeller Egyetem immunológusa. Szerinte a fertőzés és a védőoltás által közösen életre hívott memória B-sejtek olyan erősek, hogy még a mutációktól is képesek megvédeni az embert.

A beszámoló szerint ugyanakkor ez azokra, akik csak a védőoltást kapták meg – vagyis nem fertőződtek meg – valószínűleg nem vonatkozik, a védőoltás ugyanis másként mozgathatja meg az immunrendszert, mint a tényleges megbetegedés. Nussenzweig szerint ez azt jelenti, hogy akiknek csak a védőoltást adták be, azokat később valószínűleg újra be kell majd oltani.

©

Amikor a szervezet először találkozik a fertőzéssel, a B-sejtek gyorsan szaporodnak, és nagy mennyiségben termelnek antitesteket. Miután a betolakodót sikerült legyőzniük, egy részük a csontvelőben raktározódik el, és mérsékelt mennyiségű antitestet termel.

A washingtoni St. Louis-i Egyetem kutatói a koronavírus miatt termelődő B-sejteket vizsgálták. Összesen 77 ember vérét elemezték a fertőzés után egy hónappal, majd háromhavonta. A páciensek közül hatan kerültek a fertőzés miatt kórházba, a többiek közepes erősségű tünetekkel vésztelték át a megbetegedést. Az antitestjeik mennyisége a fertőzés után négy hónappal gyorsan, majd lassuló ütemben csökkentek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének védettek, a B-sejtek ugyanis nyugalomban várnak egy esetleges újabb támadásra.

A szakemberek hét hónappal a fertőzés után 19 embertől vettek csontvelőmintát. Kiderült, hogy közülük 15-nek volt értékelhető mennyiségű B-sejtje, a többieknek nem. A kutatást vezető Ali Ellebedy szerint ez azt jelenti, hogy a fertőzés után nem biztos, hogy a szervezet képes megbirkózni egy újabb hullámban érkező kórokozóval, ezért a szervezetnek szüksége lehet az oltásra.

A Moderna szerint 100 százalékos védettséget nyújt a kamaszoknak a koronavírus elleni vakcinájuk

A Moderna több mint 3700 tizenévesen tesztelte a koronavírus elleni védőoltását, és a vállalat közlése szerint 100 százalékos a hatékonysága.

Eközben Nussenzweig és csapata 63 olyan ember vérét elemezte, akik egy évvel korábban épültek fel a koronavírus-fertőzésből. A többségük enyhe tünetekkel vészelte át a megbetegedést, 26-an pedig már megkaptak legalább egy adag Moderna- vagy Pfizer-vakcinát. Kiderült, a vírus semlegesítésére szolgáló antitestek a fertőzés utáni 6–12 hónap között változatlan számban voltak jelen a szervezetben. A memória B-sejtek tovább fejlődtek, és a különböző variánsok ellen is védelmet nyújtottak.

Ezzel szemben azok, akik nem kaptak védőoltást, egy évvel a fertőzés után kevesebb memória B-sejttel rendelkeztek, amelyek nem voltak képesek megvédeni a szervezetet a variánsok – főként a dél-afrikai mutáns – ellen. A kutatás szerint az, hogy a fertőzés után valaki védőoltást is kapott, a szervezet ellenálló képességét nagyjából 50-szeresére növelte.

A kutatók szerint mindez arra utalhat, hogy azok, akik a fertőzés után a védőoltást is megkapták, hosszú távon is képesek lesznek ellenállni a koronavírus különböző változatainak is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!