Ezt is a klímaváltozásnak köszönhetjük: egyre gyakoribbá válhat az ételmérgezés

Német kutatók szerint több olyan baktériumnak és parazitának is kedvezhet a globális felmelegedés, amelyek komoly emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

  • hvg.hu hvg.hu
Ezt is a klímaváltozásnak köszönhetjük: egyre gyakoribbá válhat az ételmérgezés

Olyan területen is éreztetheti a hatását a klímaváltozás, amire eddig nem gondoltunk – áll abban a jelentésben, amit német kutatók tettek közzé még június elején a Journal of Health Monitoring című tudományos lapban. A tudósok úgy vélik, a globális felmelegedés miatt az ételmérgezés a jelenlegihez képest sokkal komolyabb problémává válhat.

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a hőmérséklet, a csapadék és a páratartalom várható változásai egyre gyakoribbá teszik az élelmiszerből származó fertőzéseket. A kutatás Németországra fókuszál, de valószínűleg a világ más részein is hasonló problémával kell majd szembenézni – összegez a Gizmodo.

A szakemberek a Salmonella, a Campylobacter- és a Vibro-baktériumokat, a Cryptosporidium és a Giardia parazitákat, valamint a tengeri élőlények termelte egyéb toxinok által okozott gyakori megbetegedéseket vették górcső alá. Arra jutottak, hogy bár számos különböző ok miatt, de ezek a kórokozók és paraziták a következő években egyre gyakrabban bukkannak majd fel és okoznak problémát.

Megcsinálták a spray-t, amivel sterilizálhatjuk az élelmiszereket

A kutatók spray formában juttatnák ki a baktériumok elpusztításához használható vírusokat az élelmiszerek felületére, hogy azok ne okozzanak megbetegedést.

A Salmonella és a Campylobacter például gyakrabban jelennek meg nyaranta, így a tartósabb meleg évszakok kedvezhetnek nekik. Eközben a Cryptosporidium és Giardia paraziták az ivóvizet fertőzhetik meg, köszönhetően a villámáradásoknak. A tartósabb meleg pedig az óceánokban robbanthatja be az algavirágzást. De a fertőzések egyik forrása lehet az is, hogy az emberek kevésbé készítik el jól az ételeket – például egy grillezés során, amire jellemzően nyaranta kerül sor.

Bár a tanulmány Németországra vonatkozik, a Gizmodo emlékeztet, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2022 nyarán hasonló jelentést adott ki. Abban az olvasható, hogy a globális felmelegedés egész Európában megnöveli az élelmiszer-eredetű fertőzések kockázatát, beleértve azokat a régiókat is, ahol korábban bizonyos baktériumok nem voltak jelen.

A tudósok szerint a megfelelő konyhai higiénia betartásával minimalizálható a fertőzés kockázata. Emellett azt sem árt szem előtt tartani, hogy megbízható forrásból származzanak az élelmiszerek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.