szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A csomagolóanyag a ludas: még alapvetően egészséges ételek is veszélyesek lehetnek egy új tanulmány szerint, úgynevezett örök vegyi anyagokkal szennyezheti őket például a műanyag. Hasonló a probléma az éttermi, elviteles élelmiszerekkel is.

Az étkezési szokások jelentős hatással lehetnek arra, hogy az idő múltával mennyi örök vegyi anyag (PFA) halmozódik fel az ember véráramában – mutat rá egy új tanulmány.

A vizsgálatok több mint 700 embert öleltek fel, akik – két csoportban – számos kérdést kaptak az étkezési szokásaikról. A kérdések közé tartozott, hogy milyen gyakran fogyasztanak egyes ételeket, italokat – emellett pedig tesztelték, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a vérükben a PFA-k.

Szintén kitértek a kérdésekben arra is, hogy milyen gyakran fogyasztottak otthon készített, valamint éttermi ételt – legyen szó normál- vagy gyorsétteremről. A szakemberek ezen információk mentén állapították meg, hogy milyen gyakran kerültek az alanyok kapcsolatba élelmiszer-csomagolóanyaggal – ami gyakori forrása a PFA-knak.

Az eredmények is ezt sugallják: kiderült ugyanis, hogy a PFA-k szintje a vérben a nagy mennyiségű tea, feldolgozott húsfélék és a nem házilag készített élelmiszerek fogyasztása révén emelkedik meg. A hot-dog is ide tartozik.

Mikor vett utoljára ásványvizet? A palackok és így a vizek 99%-ában ott vannak ezek a rákkeltő örök vegyi anyagok

Aggasztó megállapításokra jutott egy friss kutatás, mely 4 kontinens 15 országának vizeit vizsgálta – a palackozott mellett a csapvizeket is. Az örök vegyi anyagok gyakorlatilag már mindenhol jelen vannak, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben.

Azonban akad néhány élelmiszer, ami csak akkor emeli meg az örök vegyi anyagok szintjét, ha nem otthon készültek – a már korábban említett okból, a csomagolóanyagok miatt. Ide tartozik a sült krumpli és a pizza is – ezek otthon készítve kevésbé emelik a PFA-szintet a vérben.

Ugyan ez még további kutatást igényel, de a tea esetében az a probléma, hogy a teafiltereket is ilyen PFA-kal kezelik. A feldolgozott húsfélék a gyártási folyamat során szennyeződnek.

„Már kezd körvonalazódni, hogy az egyébként metabolikus szempontok alapján egészséges ételek is szennyeződhetnek PFA-kal” – magyarázta Hailey Hampson, a Keck School of Medicine környezet-egészségügyi részlegének doktorandusza, az Environment International folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A megállapítások alapján új megközelítésbe kerülhet, hogy mi számít egészséges ételnek – a jelek szerint az sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztja azt valaki.

A PFA-k (azaz perfluor-alkil anyagok) megzavarhatják a hormonok működését, elgyengíthetik a csontokat, és bizonyos betegségek kockázatát is növelhetik. Tanulmányok összefüggésbe hozzák őket a rákkal, születési rendellenességekkel, és számos más egészségügyi problémával is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!