1946 évvel a pompeji katasztrófa után derült ki, mit ettek az ott élők

A vulkán által elpusztított város lakosai gabonaféléket, hüvelyeseket és halat is fogyasztottak – derült ki a megtalált élelmiszer-maradványokból, amelyeket a régészeti park laboratóriumaiban vizsgáltak meg.

  • MTI MTI
1946 évvel a pompeji katasztrófa után derült ki, mit ettek az ott élők

A Vezúv által elpusztított városban nem csak az ókori utcák, épületek, freskók, szobrok, mozaikok maradtak meg. A 79-ben vulkáni hamu által betemetett város másfajta leleteket is nagy mennyiségben megőrzött, és ezek tanulmányozása választ ad egyebek között arra, miként táplálkoztak a pompejiek, valamint az általuk tartott állatok, bárányok, kecskék és sertések.

A pompeji régészeti parkban működő laboratórium a Campania tartományban található Luigi Vanvitelli Tudományegyetem, a római La Sapienza Egyetem és a Yorki Egyetem közreműködésével a város lakosainak és állatainak táplálkozását tanulmányozta.

A kutatási eredmények a Scientific Reports folyóiratban olvashatók – közölte a pompeji régészeti park hírlevele.

A vizsgálatok rámutattak, hogy a pompejiek gabonaféléket, hüvelyeseket és tengeri halat is fogyasztottak.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója hangsúlyozta: a régészeti kutatás soha nem fejeződik be az ásatásokkal. Az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek köszönhetően az akár régebben talált tárgyak, maradványok is egyre több információt adnak magukról és a város életéről.

Emlékeztetett:

a város egyharmada még a megkövült rétegek alatt fekszik, és feltárásra vár.

Pompejiben nagy számban kerültek elő magvak, növények, elszenesedett dió, füge, kenyerek. 2020-ban ástak ki egy majdnem teljesen épségben megmaradt, ételeket és italokat árusító üzlethelyiséget (thermopolium), amelyet a régészek gyorsbüfének neveztek el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.